Hjem
Stor test av
glutenfrie
knekkebrød
Side 16
Det er
urettferdig!
Slik hjelper du
barnet ditt
Side 13
& Sunn &
smakfull
bakst
Side 10
NCF skal finne
1000 barn
med cøliaki
Side 9

glutenFRI

Norsk cøliakiforening 1-2018

INNHOLD  
INNHOLD
INNHOLD

Hei,

Vi er allerede godt i gang med 2018, og påsken er ikke langt unna. Hvor skal du tilbringe den i år? Skal du kanskje oppholde deg i en av landets største byer? Hva med da å nyte et måltid eller to på et spisested som tilbyr god, glutenfri mat? Fra og med side 6 finner du mange tips til både Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø!

I år har NCF en veldig spennende kampanje på gang; NCF skal bidra til at 1000 flere barn får diagnosen cøliaki i løpet av det neste året. Mange barn går med plager som skyldes uoppdaget cøliaki. Kampanjen handler om å finne og hjelpe flest mulig av disse barna, slik at de kan slippe plagene, få bedre helse og livskvalitet. Les mer om kampanjen på side 14.

I denne utgaven har vi også testet glutenfrie knekkebrød. I testen har vi vurdert 14 knekkebrød på smak, konsistens og næringsinnhold, med mest vekting på det siste. Testpanelet fikk mange (og knasende) gode knekkebrødopplevelser! Kanskje finner du din favoritt?

Vi har også mange herlige oppskrifter på lur i denne utgaven; alt fra sunn og smakfull bakst som deilige grove ost- og skinkehorn og havrerundstykker til sjokoladekake i appelsinskall – som passer supert til påskefjellet!

Ønsker dere en fin vår!

Nina Sævik, redaktørKOLOFON

Utgitt av:

Norsk cøliakiforening

Besøksadresse:

Øvre Vollgate 11, Oslo

Postadresse:

Postboks 351 Sentrum, 0101 Oslo

Telefon:

22 40 39 00

E-post:

post@ncf.no

Internett:

www.ncf.no


Bankkontonummer:

3705 03 95376

Organisasjonsnummer:

983 839 983

Forsidefoto:

Vilde Rommetveit

Ansvarlig redaktør:

Knut H. Peterson,
958 25 660 / knut.peterson@ncf.no

Redaktør:

Nina Sævik,
976 13 479 / nina.saevik@ncf.no

Kontaktperson, annonser:

Anette Årsland
975 02 294 / anette.aarsland@ncf.no

Grafisk design:

Fernando del Valle Bravo,
Media Digital AS

Trykking:

PoliNor

ISSN-nummer:

1893-5419

Norsk cøliakiforening (NCF) er en interesseorganisasjon for deg som har diagnosen cøliaki, dermatitis herpetiformis eller av andre grunner må holde et glutenfritt kosthold. Foreningens formål er på landsbasis å ivareta cøliakerens interesser ved å drive opplysende og rådgivende virksomhet, virke som kontaktorgan overfor myndighetene, fremme interessen for forskning, og virke som kontaktledd i internasjonalt samarbeid. Det er en forutsetning at NCF samarbeider med medisinske og dietetiske rådgivere. glutenFRI kan ikke påta seg ansvar for tilsendt materiell det ikke er gjort avtale om og forbeholder seg retten til å forkorte innlegg. glutenFRI står ikke ansvarlig for innholdet i annonsene.


LITT AV HVERT
LITT AV HVERT
Oppskrift
Triple blueberry muffins
Vi deler disse saftige og supergode muffinsene til Kristin Øyen, som har den glutenfrie bloggen, glutenfrilivsstil.blogg.no. Her finner du mange oppskrifter det er verdt å teste ut. Kristin er også å finne på Instagram (glutenfrilivsstil).
Foto: Kristin Øyen
6 muffins
 • 3 egg
 • 130 g sukker
 • 4 ss mager kesam (laktosefri)
 • 1 ss nøytral olje
 • 50 g havremel, glutenfritt
 • 20 g kokosmel
 • 1 ss maisstivelse
 • 1/2 ts kanel
 • 1/2 ts kardemomme
 • 1 1/2 ts ekte vaniljesukker
 • 1 ts bakepulver
 • blåbær, frosne + ferske
 • melisdryss (valgfritt)
 • sitronmelisse (valgfritt)
Slik gjør du:
 • Pisk egg og sukker til eggedosis. Ha i kesam og olje. Bland alt det tørre i et dl-mål, rør godt. Ha det tørre litt og litt i røren, mix til en jevn deig. La røren svelle i minst 10 minutter.
 • Sett formene på et stekebrett, fyll ca. 1 cm med røre i alle formene. Ha litt fryste blåbær i hver form. Fyll formene likt opp med resten av røren. Ha blåbær over toppen av røren. Du må gjerne ha litt ferske blåbær over muffinsene når de er ferdig stekt som på bildet.
 • Sett ovnen på 180°. Stek blåbærmuffinsene midt i ovnen i ca. 30 minutter. Steketiden kan variere litt da alle ovner er forskjellige. Formene du bruker kan også ha litt å si. Sjekk med en tannpirker om de er ferdige. La dem avkjøles på rist.
Nye bøker
Tarmstyrkende lav
FODMAP-mat
Foto: Gyldendal

I denne boken finner du enkle, sunne lavFODMAP- oppskrifter, med magevennlige ingredienser som i tillegg styrker tarmfloraen. I boken finnes også tydelig og enkel forklaring på hvilke råvarer som styrker tarmfloraen uten å gi plager for dem med sensitiv tarm (oversikt over magevennlige tarmstyrkende råvarer).

Forfatter Julianne Lyngstad har en master i ernæring og har i flere år arbeidet som kostholdsrådgiver. Dette er hennes tredje bok som baserer seg på lavFODMAP-prinsippene.

Utgivelsesår: 2018 (Gyldendal)
192 sider
Pris: 399,-


Brosjyre på samisk

Vi har utarbeidet en brosjyre om glutenintoleranse på samisk som kan lastes ned fra ncf.no. NCF har tidligere utarbeidet brosjyrer på arabisk, engelsk, somali, tyrkisk og urdu og fått god respons på disse. Disse brosjyrene ligger også tilgjengelig på ncf.no.


Nytt
gluten-
og alkoholfritt øl
I februar lanserte Hansa Borg butikkølet Hansa Null, et friskt og lettdrikkelig øl som er både gluten- og alkoholfritt.

Hansa Null har lenge vært tilgjengelig på markedet, men det er først nå at det alkoholfrie ølet også har blitt glutenfritt. - Vi har fjernet gluten fra Hansa Null, men samtidig klart å bevare smaken på ølet. Vi ser derfor ikke noen grunn til å beholde den «gamle» Hansa Null når den glutenfrie versjonen smaker like godt. Så det blir kun én Hansa Null fremover, og den er glutenfri. Designet er også nytt og friskere, sier Silje- Marie van Hoek, produktutvikler i Hansa Borg.

Van Hoek sier at det er stadig større etterspørsel etter glutenfritt øl, og at Hansa ønsker at alle forbrukere skal ha lyst og mulighet til å velge produkter fra sortimentet deres. - Det er viktig for oss å ha noe for enhver smak, også for de som har behov for glutenfritt øl.

Hansa har tre ulike glutenfrie pilsnervarianter, i tillegg til Hansa Null.

LITT AV HVERT
LITT AV HVERT
Nytt medlemstilbud
Spar over 1500 kroner i året – kjøp helseforsikring via NCF!

Bestill If Vertikal helseforsikring via NCF og få mange gode fordeler og betingelser – blant annet garantert time hos legespesialist innen 10 virkedager og garantert behandling/operasjon innen 20 virkedager, online legekonsultasjon gjennom tjenesten KRY (kostnadsfritt), døgnåpen Helsetelefon som gir råd om helse og sykdom (kostnadsfritt) og ubegrenset antall timer til fysikalsk behandling foreskrevet av legespesialist. Og mye mer!

Pris for voksne er 2.988 kroner i året (ordinær pris: 4.517 kroner).

For mer informasjon om fordeler og betingelser samt for å bestille forsikring, logg inn på ncf.no/medlem (se medlemsfordeler).


Illustrasjonsfoto: iStock
Den lille kornguiden
5 om havren
 1. Havre har en nøtteaktig smak som gir god smak på brødet. Av havre lages havregryn, havremel og havrekli. I havre er det som kjent ikke gluten, og du må derfor blande havre med andre kornarter for å oppnå et godt bakeresultat. Men bakst tilsatt havre får lengre holdbarhet på grunn av havrens innhold av naturlig antioksidant.
 2. Havre har mange gode helsemessige egenskaper. Idrettsfolk har visst dette lenge. Langsom fordøyelse av store havregryn gir stabilt blodsukker over lengre tid og energi gjennom harde treningsøkter, mens lettkokte havregryn gir raskt påfyll av energi etter endt økt.
 3. Havre har vist seg å ha en gunstig effekt ved behandling av diabetes, og det er også dokumentert at havre virker kolesterolreduserende. Havrens innhold av de løselige kostfibrene betaglukaner får mye av æren for dette, men mye tyder på at kombinasjonen med andre stoffer som finnes naturlig sammen med havrefibrene, gir den gunstige effekten.
 4. Bytt gjerne ut noe av melet med havregryn når du lager vafler eller boller. Å blande havregryn i kjøttdeigen når en lager kjøttkaker er en velbrukt måte å drøye kjøttet på, samtidig som det gir mer smak og tyggemotstand.
 5. Start dagen med havregrøt, et par skiver havrebrød, eller en skål med havregryn, melk og frisk frukt. Da tilfører du kroppen nyttige næringsstoffer og kostfiber, og du står godt rustet til å gå løs på dagens gjøremål. Og til de som ikke er så sultne om morgenen kan kanskje en havresmoothie til frokost gjøre susen?

Tusen takk!
Oversikt over anbefalte spisesteder

Tusen takk til alle som har gitt pengegaver til NCFs forskningsfond – i 2017 mottok vi i underkant av 100 000 kroner fra medlemmene som vil gå til forskning. Forskningsfondet for cøliaki deler ut stipend til forskning som kan øke kunnskap og forståelse om glutenintoleranse. Forskningen må særlig rette seg mot de medisinske, ernæringsmessige eller sosiale sidene ved glutenintoleranse. Fondet har eget styre bestående av leger, ernæringsfysiolog og sosionom.

REPORTASJER
Glutenfri påske i byen
Mange nordmenn velger å tilbringe påskeferien i byen. Det er slett ikke sånn at alle drar til fjells for å gå på ski.
Tekst: Kristin Tveitnes - Foto: iStock

Har du fri og solen skinner, så er det deilig å bare være ute og nyte solen. Er dagene grå, kan det være hyggelig med et museumsbesøk eller to. Eller kanskje vårmotene frister, og du har lyst på en shoppingtur? Uansett hvilke planer du har i påsken – god mat er viktig. Her får du tips til glutenfrie spisesteder i Oslo, Trondheim, Bergen og Tromsø.


Barcode, Oslo.
Oslo

Visitoslo.com, den offisielle reiseguiden for Oslo, har mange spennende forslag til hva du kan gjøre i påsken.

SOHO Urban Eatery, i tredje etasje på Oslo City, har mange naturlig glutenfrie tilbud. Denne kaffebaren og spisestedet har et godt utvalg av økologiske og veganske produkter.

Creperie de Mari, creperiedemari.no, er et pannekakehus som du finner på tre forskjellige steder sentralt i Oslo. På menyen står galette, en grovere variant som lages med bokhvetemel og serveres med ulike typer salt fyll, for eksempel egg, ost og bacon. De søte pannekakene, crepes, serveres også med mange ulike fyll. Den glutenfrie varianten lages av bokhvetemel. Du finner Creperie de Mari i Thorvald Meyers gate, Torggata og Kristian IVs gate.

Kanskje frister det mer med en biltur ut av byen? Hadeland Glassverk, hadeland-glassverk. no, på Jevnaker ligger en times kjøring fra Oslo. Alt som serveres i Norgesglasshuset på Hadeland Glassverk er glutenfritt, og de serverer både sveler, vafler og kaker.

Skippergata, i Skippergata 22, åpnet for ca. et år siden og har en grønn profil. Her får du frokost, lunsj, kaffe og drinker. De har et godt utvalg av kaker uten mel og sukker fra Treats bakery.

Liebling, Øvrefoss 4, er en koselig kaffebar på Grünerløkka. Også her serverer de glutenfrie kaker fra Treats bakery.

Funky Fresh Foods, funkyfreshfooods.no, holder til i DogA Norsk design- og arkitektursenter. Menyen er vegansk, og glutenfritt og sukkerfritt er spesialiteten deres. Kombiner en tur innom kafeen med en tur langs Akerselva.

Asia på Aker brygge er en populær restaurant der det er enkelt å spise glutenfritt.


Bakklandet, Trondheim.
Trondheim

Se hva Trondheim har å tilby av aktiviteter i påsken på visittrondheim.no. For musikkinteresserte er både Rockheim og Ringve musikkmuseum gode alternativer. Er værgudene i godlune, fylles uteserveringene på Solsiden raskt opp. Her finner du også flere gode spisesteder med glutenfrie tilbud.

Una pizzeria e bar, unapizzeria.no, på Solsiden er populær blant trønderne. På denne italienske restauranten kan alle pizzaene fås glutenfrie.

San Sebastian Tapas og Vinbar, sansebastian. no, finner du både på Solsiden og Torget. Siden nyttår står den spanske spesialiteten bocadillo, lyst brød med godt fyll på menyen. Et supert alternativ når du trenger en rask og god lunsj. Bocadilloen får du også uten gluten.

Hos Hagen, matfrahagen.no, ønsker de å få flere til å spise mer grønnsaker og tenke bærekraftig. Du finner de både på Bakklandet og på City Syd. Hagen får svært gode anmeldelser, og også de som vanligvis er kjøttspisere går mette og fornøyde herfra.

SuperHero Burger finner du på Trondheim Torg. Ryktet sier at de har de beste hamburgerne i Trondheim – og gode glutenfrie brød. Prøv selv!

Hos Tulla Fischer Cafe og Bar, tulla.no, kan alle pizzaene fås glutenfrie.

Mikalsen Bakeri på Byåsen og Tyholt har et godt utvalg av glutenfrie baker- og konditorvarer.

Jordbærpikene, jbp.no, har over 30 kafeer på kjøpesentre over hele landet. I Trondheim finner du de i Byhaven, på Trondheim Torg, Solsiden og City Lade. I allergiguiden deres finner du en oversikt over glutenfrie alternativer.


Spisestedene som er nevnt i denne artikkelen er steder som anbefales i sosiale medier for oss som spiser glutenfritt. På ncf.no finner du en liste over anbefalte glutenfrie spisesteder. Dette er spisesteder som NCF har vært i kontakt med og har kvalitetssikret. Uansett hvilket spisested du velger, må du selv være oppmerksom og gi tydelig beskjed om dine behov.

Bergen.
Bergen

Påsken er en fin tid i Bergen. På visitbergen. no finner du informasjon om mye av det Norges nest største by har å by på, og du finner også en nyttig oversikt over hvilke attraksjoner som har åpent i påsken. Er det Akvariet eller Fisketorget som frister, eller hva med en tur på Fløyen eller Ulriken? Dette er noen av de mange spisestedene i Bergen med gode glutenfrie tilbud:

Lie Nielsen, lienielsen.no, kaller seg «din konditor i Bergen». Sjokoladekaken Symphonie er glutenfri og får mye skryt. Lie Nielsen har fem kafeer i Bergen, to i sentrum.

Café Aura i Marken 9, få minutters gange fra jernbanestasjonen, serverer varmretter, kaker og kaffe. Et hyggelig sted både til lunsj eller om du har lyst på kaffe og kake. De har også tilbud til vegetarianere.

Spisestedet Byhyggen i femte etasje på kjøpesenteret Galleriet ved Torgalmenningen midt i Bergen sentrum har en kjempegod glutenfri ostekake, leser vi på Facebook.

Zupperia, zupperia.no, sier at de er Bergens største supperestaurant. De har tre restauranter i Bergen sentrum.

Escalón, escalon.no, er stedet for tapas. Sjekk menyen på nettsidene deres. Her kan du krysse av for hvilke allergener du må unngå, og du står igjen med de rettene du kan spise. Det er to restauranter i Bergen sentrum, Escalón Fløyen og Escalón Veiten.

Restaurant 1877, restaurant1877.no, ligger i ærverdige Kjøttbasaren og anbefales av mange. Menyene er bygget på sesongens råvarer og mat fra lokale leverandører.

Olivia, oliviarestauranter.no, på Zachariasbryggen har glutenfri pizza og pasta. Olivia finner du også i Oslo og Trondheim.


Tromsø.
Tromsø

Er du glad i naturen, har Tromsø svært mye å by på, men også i Tromsø sentrum er mulighetene mange. Nordnorsk Kunstmuseum ble kåret til Årets Museum i 2017 og er verd et besøk. Visittromso.no gir deg forslag til aktiviteter i Tromsøregionen både sommer og vinter.

Tromsø er kjent for mange gode restauranter og spisesteder. Spiser du glutenfritt, si fra til betjeningen, så legger de til rette for deg.

Tromsø Bakeri, tromsobakeri.no, har glutenfrie brød, rundstykker og kaker. Solveigs kake er også laktosefri.

Yonas Pizzeria & Catering, yonas.no, er et godt alternativ dersom du vil ha glutenfri pizza.

Pastafabrikken, pastafabrikken.no, har gode glutenfrie alternativer.

Art Cafe på Richard Withs plass 2 er rangert som nummer én av Tromsøs beste restauranter på Tripadvisor. Her får du både frokost, lunsj, middag, drinker og kaffe.

Hos Risø mat og kaffebar, risoe-mk-no, får du varierte lunsjretter og håndbrygget kaffe.

Emmas Drømmekjøkken og Emmas Under, emmasdrommekjokken.no, står begge på NCFs liste over anbefalte glutenfrie spisesteder i Tromsø. Mens drømmekjøkkenet er en av de beste restaurantene i Tromsø, er Emmas under, som naturligvis ligger i etasjen under, et rimeligere drop-in sted på gateplan.

LEDER
LEDER
LEDEREN VÅR:
Navn: Asbjørn Jørgensen (59)
Bosted / fylkeslag: Bodø / NCF Nordland Har vært leder av NCF siden mai 2016, ble valgt som leder på landsmøte 2017 for to nye år.

Sterke sammen

Når fylkene i Norge slås sammen og blir større, vil også NCFs fylkeslag bli større. Dette kan skape noen utfordringer på veien, men jeg har stor tro på at vi vil klare å løse disse på en god måte.

D Den statlige reformen om å endre fylkesog kommuneinndelingene i landet får sterk innvirkning også på oss i NCF. Medlemmene våre er knyttet til fylkeslag som følger dagens fylkesinndeling, og ved sammenslåing av fylker vil lagene bli mye større. Førstemann ut er fylkeslagene NCF Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag som ble til ett fylkeslag under deres felles årsmøte i februar. Disse to fylkeslagene har jobbet iherdig, engasjert og godt for å få til et bra resultat. Jeg er sikker på at NCF Trøndelag vil få til en god drift fremover, og klarer å opprettholde den gode relasjonen til medlemmene sine, selv om det vil bli utfordrende.

«Oppgaven er stor, men dette er en av de viktige veiene videre som vi også må få til i de nye, store fylkeslagene.»

Vi ser for oss at løsningen for de sammenslåtte fylkeslagene vil være å ha en leder og ett styre som møtes jevnlig. I tillegg bør det dannes arbeidsgrupper eller at det er enkeltpersoner som tillitsvalgte eller likepersoner rundt om i fylkene som jobber direkte ut mot medlemmene våre.

I denne sammenhengen ønsker vi samtidig å rette et ekstra fokus mot NCFs rolle fremover, og målet vårt om å spre kunnskap om cøliaki og glutenfri mat til flest mulig innen ulike faggrupper. Sekretariatet jobber i dag med å forberede kursing av ansatte på institusjoner, kokker, servitører og ansatte på skole, SFO/AKS og barnehage. Dette for at flere kokker skal få kunnskap om hvordan behandle maten og at fastlegene vet hva de skal gjøre for å få bekreftet eller avkreftet cøliaki.

Kursingen vil kreve flere frivillige som kan bidra, og så langt har det vært stor interesse fra medlemmer og andre som ønsker å holde kurs. Oppgaven er stor, men dette er en av de viktige veiene videre som vi også må få til i de nye, store fylkeslagene.

For at oppgaven ikke skal bli for stor, vil vi fortsette med å utvikle det sentrale støtteapparatet i sekretariatet, som vil bistå fylkeslagene. Det å utvide den faglige kursvirksomheten vil kanskje gå litt på bekostning av noen av dagens lokale arrangement. Men jeg mener at å spre kunnskapen vår gjennom de nye kursene er riktig bruk av tiden og kompetansen til de engasjerte rundt om i fylkene – og et riktig fokus for NCF.

Lykke til med sammenslåingen, Trøndelag! Så får vi se hvem som blir nestemann ut!

Asbjørn Jørgensen,
Leder i Norsk cøliakiforening

Asbjørn Jørgensen
 • Har hatt cøliaki siden 2006
 • Favorittmåltid (glutenfritt selvsagt): Er veldig glad i fiskeretter av ulike slag, men favorittmåltidet er nok frokost på hytta med egg, bacon og litt salat på nyristet, glutenfritt brød.
 • Viktigste glutenfrie kampsak: Det viktigste for NCF er medlemmene; både de vi har i dag og ikke minst de fremtidige som får bekreftet cøliakidiagnosen. Vi ønsker å bidra til at medlemmene får en bedre hverdag ved å spre den kunnskapen vi sitter på.
FORSKNING

Blodprøve
som kan lette diagnostisering
av cøliakere
Høsten 2015 fikk cøliakiforskere ved Rikshospitalet stor medieoppmerksomhet – en ny blodprøve som kunne erstatte glutenprovokasjon og biopsi ved utredning av cøliaki var underveis. Hva er status på blodprøven i dag?
Tekst: Nina Sævik - Foto: iStock

D et er gruppen til professor og senterleder Ludvig M. Sollid ved K.G. Jebsen Senter for cøliakiforskning ved Universitetet i Oslo, som står bak forskningen på blodprøven. En av forskerne i Sollid-gruppen som har hatt en sentral rolle i arbeidet, Asbjørn Christophersen, kan fortelle at det har vært, og fortsatt er stor interesse for blodprøven.

- Vi mottar ukentlig henvendelser fra folk både fra innog utland som ønsker å komme hit for å ta blodprøven. Det er et stort antall personer som ønsker å undersøke om de har cøliaki, og dagens tester klarer ikke å fange opp alle disse, med mindre man spiser gluten i flere uker, for deretter å dra på sykehus eller til spesialist for å ta biopsi, sier Asbjørn Christophersen.

- Funnene vi gjorde i 2015 var svært interessante; i studien hadde vi klart å identifisere personer som hadde cøliaki selv om de gikk på glutenfritt kosthold. Det kan ikke tilgjengelige tester per i dag. Men selv om dette var veldig positive resultater, måtte vi fortsatt samle inn mer data før vi eventuelt kunne få testen ut i praksis.

- Så vi utførte en ny studie, en som var større og mer omfattende, med 143 deltakere. Studien ble finansiert av Forskningsrådet (Biotek 2021). Blant deltakerne var det cøliakere, både behandlede og ubehandlede, personer som ikke hadde cøliaki (friske som gikk på glutenholdig kosthold) og personer som hadde fått utelukket cøliaki med blodprøve og biopsi, men likevel hadde begynt på glutenfritt kosthold. Studien foregikk blindet, så vi visste ikke hvem av de som hørte til hvilken gruppe underveis.

Hva viste resultatene?

- Resultatene i studien sier mye av det samme som den første. I bunn og grunn viser resultatene at uavhengig av om personer spiser glutenfritt eller ikke, så klarer vi å identifisere cøliakerne og utelukke de som ikke har cøliaki.

- Enn så lenge, kan vi ikke love at blodprøven er like sikker som biopsi, men den fungerer svært godt for å utelukke cøliaki slik at langt færre må undersøkes med biopsier fra tarmen. Det er altså fortsatt glutenholdig kosthold og biopsi som må til for å diagnostisere cøliaki hos voksne, legger han til. Hos barn kan man derimot i mange tilfeller diagnostisere cøliaki uten biopsi og kun ved allerede tilgjengelige blodprøver.

- På sikt kan kanskje blodprøven erstatte biopsi, men en side av det er at biopsi er veldig etablert innen medisinen. Det handler blant annet om hvordan cøliaki er definert – som en betennelsessykdom i tarmen, og dagens diagnostiske kriterier er knyttet rundt å påvise slik betennelse eller andre forandringer i tarmen. Å endre retningslinjer for å etablere sykdomsdiagnostikk tar tid. Men jeg tror at diagnostikk generelt innen medisinen i større grad vil gå i retningen av blodprøvebaserte tester, da man vil kunne se tydelige spor av sykdom i blodet med metoder som allerede er utviklet eller er under utvikling, sier han.

Neste steg

Christophersen kan fortelle at neste steg videre nå vil være å se om testen fungerer like bra når den gjennomføres i andre medisinske laboratorier.

- Vi er nå avhengig av en industriell partner som kan bistå med uavhengig testing også i andre laboratorier. Vi har patentert vår test, og etter at vi publiserte resultatene fra siste studien i desember, har vi blitt kontaktet av aktører i utlandet som kan tenke seg å samarbeide. Vi får hjelp med kontakten opp mot slike aktører og med å få testen ut til vidstrakt bruk av Inven2 - innovasjonsselskapet til Universitetet i Oslo og Oslo Universitetssykehus. Men det er dessverre ikke gjort i løpet av ett år å ferdigstille dette arbeidet med uavhengig testing.

- Vi har ikke noe konkret mål i forhold til tidsløpet videre, men jeg kan tenke meg at hvis det går i den retningen vi ønsker; at et selskap tørr å satse og investere i blodprøven, og vi får til en større studie på tvers av land, så er kanskje blodprøven ute innen fem år. Jeg skjønner at når man hører om en slik blodprøve i media, så kan det være lett å tenke at den snart kan tas i bruk, at man tenker «hva kan ta så lang tid?». Men det er dessverre ikke så enkelt. Det er mange kriterier som skal oppfylles hvis man ønsker å få en test på markedet som holder det den lover, og som gir samme resultat uavhengig av hvor en enkelt blodprøve testes.

- Vi har personer som kan ta blodprøven her, men vi trenger altså uavhengig evaluering og etterspørselen ville trolig blitt kjempestor og mye større enn hva vi ville klare å håndtere – og vi er først og fremst en forskningslab. Vi må derfor få andre aktører på banen, som kan få testen i system hos sykehusene og gjerne også andre større laboratorier, avslutter Christophersen.

Siste s tudien ble publisert i desember 2017, og heter HLADQ- Gluten Tetramer Blood Test Accurately Identifies Patients With and Without Celiac Disease In Absence of Gluten Consumption.

REPORTASJER

FINN CØLIAKI
NCF skal finne
1000 barn med cøliaki
Mange barn går med plager som skyldes uoppdaget cøliaki. Det vil NCF gjøre noe med i årets hovedkampanje, Finn cøliaki.
Tekst: Anette Årsland

Kampanjen handler om å finne og hjelpe flest mulig av disse barna, slik at de kan slippe plagene, få bedre helse og livskvalitet.

Symptomene på cøliaki er mer enn vondt i magen, og diffuse plager gjør at mange barn går med cøliaki uten å bli oppdaget.

Dessverre tenker foreldre og helsepersonell for sjeldent på cøliaki ved slike symptomer, og mange med udiagnostisert cøliaki går med store plager alt for lenge.

Ubehandlet kan plagene bli verre og føre med seg andre sykdommer og helseplager. Derfor er det viktig at riktig diagnose blir satt så tidlig som mulig.

I Norge ser forekomsten ut til å være ca. 0,7 % med diagnostisert cøliaki blant norske barn under 15 år. Det betyr ca. 7000 barn, siden det er ca. 1 million barn i Norge. Om vi har samme forekomst som i Sverige etter screening (totalt over 2,0 %), kan det se ut som det finnes ytterligere 1,3 % eller 13-14000 barn som ikke er diagnostisert i Norge, anslår barnelege og cøliakiforsker Ketil Stødal.

Årets kampanje arrangeres i samarbeid med barnelegeforeningen og har fokus på:
 • Øke kunnskapen hos allmennleger om symptomer på uoppdaget cøliaki hos barn
 • Øke bevisstheten rundt dette i befolkningen generelt, både hos foresatte, lærere, helsesøstre og andre.

Målsetningen for kampanjen er at 1500 barn skal diagnostiseres i løpet av det neste året. Det betyr rundt 1000 flere barn enn det som er vanlig pr år.

Essensielt i kampanjen er å få ut relevant informasjon til foresatte, barnehageansatte, lærere og helsesøstre. Disse gruppene kan gjerne se at barnet har plager og at plagene kan skyldes annet enn «vanlig» vondt i magen eller slapphet.

NCF har utviklet kurs rettet mot leger og mot helsesøstre, der blant annet symptomer og «tenk cøliaki» vektlegges. På den måten fungerer også disse kursene som et viktig element med tanke på å nå målsetningen for kampanjen.

«Oppimot 13-14000 barn kan ha cøliaki – uten å vite det.»

Du som medlem får også anledning til å hjelpe til med å nå målsetningen gjennom å spre informasjonen via deling av innlegg og filmsnutter i sosiale medier, utdeling av brosjyre med mer. Følg med i nyhetsbrev og kommende glutenFRI!

FAKTA
De vanligste symptomene på cøliaki:
 • magesmerter
 • tretthet
 • diaré
 • forstoppelse
 • kvalme
 • vantrivsel
 • vekttap
 • dårlig høydevekst
 • emaljeskader på nye tenner
MAT
SUNN OG
SMAKFULL
BAKST
Baksten som garantert faller i smak
– og får tennene til å løpe i vann!
Oppskrifter: Lise Friis Pedersen - Foto: Vilde Rommetveit
Grove ost
- og skinkehorn
8 store eller 16 små horn

 • 150 g glutenfrie havregryn (helst små)
 • 150 g bokhvetemel eller teffmel
 • 170 g Møllerens grove melblanding
 • 1 toppet ss fiberhusk
 • 1 ts tørrgjær
 • 1,5 ts bakepulver
 • 1 ts salt
 • 1 ss sirup
 • 3 dl vann
 • 3 dl kulturmelk

Kan fylles med revet eller skivet ost, kokt eller røkt skinke i skiver og litt oregano eller pizzakrydder 1 sammenvispet egg til pensling

Slik gjør du:
 • Bland de tørre ingrediensene i en bakebolle og tilsett deretter det våte litt etter litt.
 • Bruk helst en kjøkkenmaskin og elt til alt er godt blandet.
 • Dekk bollen med plastfolie og sett deigen til heving i 1,5-2 timer.
 • Hell ut deigen på et melet underlag og elt til den ikke klistrer seg fast i underlaget.
 • Kjevle ut deigen til en stor eller to mindre runde leiver, ca. ½ cm tykkelse. Bruk et pizzahjul eller en kniv og del hver av leivene opp i 8 deler.
 • Legg en osteskive og en skinkeskive på hver av leivene, dryss gjerne på litt oregano eller pizzakrydder og rull de sammen slik at den spisse enden blir ytterst.
 • Settes på bakepapirkledde stekebrett og pensle med sammenvispet egg. Dryss gjerne litt krydder eller revet ost over til slutt.
 • Etterheves 20-30 minutter.
 • Stekes midt i ovnen ved 225 grader ca. 15-20 minutter avhengig av størrelsen.
 • Avkjøles på rist.Vegetarpai med grov bunn
Paibunn:

 • 1 ½ dl glutenfrie havregryn eller havremel
 • 1 dl sorghum-mel
 • 1 dl Toro grov melmiks
 • 60 g smør/margarin, romtemperert
 • ½ beger Kesam original
 • ½ ts salt
 • 2 ss vann (hvis deigen blir for tørr)
Slik gjør du:

 • Ha alle ingrediensene i en foodprosessor og la den gå til deigen er godt blandet og nesten har samlet seg til en klump.
 • Legg deigen i en pose og la den hvile i kjøleskapet ca. 30 minutter.
 • Skjær deigklumpen i skiver som du klemmer/ trykker ut i en paiform eller en ildfast form.
 • Prikk paiskallet med en gaffel for å hindre at det blåser seg opp.
 • Forstek paiskallet 10-12 minutter ved 200 grader midt i ovnen. Avkjøles litt før du fyller det.
Fyll til pai:
 • 1 pk fetaost
 • 3 store tomater
 • 1 løk
 • ½ pakke fryst spinat
 • 1 glass sorte oliven uten stein
 • 1 lite glass soltørkede tomater (kan droppes)
 • 3 store eller 4 små egg
 • 2,5 dl melk
 • 1 ts salt
 • ½ ts pepper
 • Revet ost til gratinering
Slik gjør du:
 • 1 pk fetaosDel fetaosten i terninger, skjær løk og tomat i skiver.
 • Stek løken myk i litt olje. Stek spinaten på medium varme til mesteparten av vannet er borte.
 • Fyll paiskallet med fetaost, tomater, spinat, oliven og eventuelt soltørkede tomater.
 • Visp egg og melk lett sammen med en gaffel og ha i salt og pepper.
 • Hell eggeblandingen over fyllet i paiskallet og dryss revet ost på toppen.
 • Stekes ved 200 grader 30-40 minutter, til eggeblandingen har stivnet og paien har fått en gyllen farge.

Server paien varm eller kald, gjerne med en rømmeklatt til.

Knekkebrød
med kikertmel og frø
 • 1 ½ dl kikertmel
 • 3 ½ dl glutenfrie havregryn
 • 2 dl sesamfrø
 • 2 dl gresskarkjerner
 • 1 dl solsikkefrø
 • 1 dl chiafrø
 • 1 ts salt
 • 3 dl varmt vann
 • 1 ss honning eller sirup
 • 1 ss olivenolje eller rapsolje

Hvis du ønsker å smaksette knekkebrødene kan du tilsette litt brødkrydder i deigen (anis, fennikel og karve) eller drysse litt flaksalt eller oregano på toppen før du steker

Slik gjør du:
 • Bland alle de tørre ingrediensene i en bakebolle.
 • Rør olje og honning ut i det varme vannet.
 • Bland alle ingrediensene og la deigen svelle i ca. 30 minutter.
 • Del deigen i to deler og kjevle hver del ut på bakepapir med plastfolie eller bakepapir over. Kjevle de så tynt at de dekker nesten hele stekebrettet.
 • Legg bakepapiret med den utkjevlede deigen over på et stekebrett.
 • Stekes ved 150 grader i 30 minutter midt i ovnen.
 • Avkjøles på rist og bryt de opp i passende biter. Hvis de fortsatt er myke kan du «tørke» de i ovnen på ca. 75 grader i 20-30 minutter med ovnsdøren litt på gløtt.
FAKTA
Få mer næringsrik, saftig og god bakst og bruk:

 • sunt og naturlig glutenfritt mel
 • frø og nøtter, hakkede eller malt
 • bønner, linser og kikerter, most eller mel
 • frukt og grønnsaker, revet eller most
 • meieriprodukter/ melkeerstatninger
 • eggNistepakkebrødet
Oppskriften gir 1 brød i 1,5 liters form

 • ½ pk gjær
 • 5 dl lunkent vann
 • 125 g bokhveteflak
 • 1 ss fiberhusk
 • 1 dl linfrø eller chiafro
 • 1 dl sesamfrø
 • 1 dl solsikkekjerner
 • 1 dl gresskarkjerner
 • 2 ss lys sirup
 • ½ dl rapsolje
 • 100 g Jyttemjøl Teff
 • 150 g Schär Fiberbakst
 • Rør gjæren ut i vannet.
 • Bland alle ingrediensene godt, bruk gjerne en kjøkkenmaskin. Deigen skal være litt klissete.
 • Deigen forheves i bakebollen ca. 30 minutter før den has over i formen.
 • Etterhev deigen ca. 30 minutter i brødformen. Strø gjerne sesamfrø på toppen.
 • Stekes nederst i ovnen på 200 grader ca. 50 minutter.Grove bagetter
Oppskriften gir 2 bagetter

 • 5 dl vann
 • ½ pk tørrgjær
 • 1 ts salt
 • 100 g glutenfrie havregryn
 • 200 g Semper Bokhvete og Teff (beregn litt ekstra til utbakingen)
 • 3 ss (10 g) pofiber
 • 1 ss (10 g) fiberhusk
Slik gjør du:
 • Bland alle ingrediensene ca. 5 minutter til en jevn, men løs deig. Bruk helst kjøkkenmaskin.
 • Forheves tildekket i 1 time.
 • Hvelv deigen over på et melet underlag og del den i to emner, som formes til bagetter. Vri bagettene forsiktig noen ganger til de får et rustikt utseende og dryss over bokhvetemel.
 • Legg bagettene på et bakepapirkledd stekebrett og etterhev ca. 1,5 time.
 • Stekes midt i ovnen ved 225 grader i ca. 30-35 minutter.
Havrerundstykker
Ca. 12 rundstykker
 • ½ pk gjær
 • 2,5 dl melk eller vann
 • 2 ss nøytral olje
 • 1 ss fiberhusk
 • 2 dl glutenfrie havregryn
 • ½ ts salt
 • Ca. 2,5 dl grovt glutenfritt mel, for eksempel Toro grov
Slik gjør du:
 • Varm opp væsken til fingervarm, ca. 37 grader
 • Løs opp gjæren i den lunkne væsken.
 • Visp inn fiberhusk og bland inn havregryn og la det svelle ca. 5 min.
 • Bland i saltet og melet og elt deigen godt, gjerne i en kjøkkenmaskin.
 • Forheves ca. 30 minutter.
 • Hell deigen ut på et melet underlag og form den til rundstykker. Ha gjerne litt olje på hendene hvis den henger fast, eller bruk en isskje som dyppes i vann.
 • Settes på bakepapirkledt stekeplate. Strø gjerne litt havregryn over.
 • Etterheves ca. 30 minutter.
 • Stekes ved 250 grader midt i ovnen ca. 8-9 minutter til de har fått en fin farge og er gjennomstekte.
 • Avkjøles tildekket på rist.
FAKTA
Sunt og naturlig glutenfritt:

 • Havre
 • Bokhvete
 • Teff
 • Quinoa
 • Amarant
 • Hirse
 • Sorghum
REPORTASJER
Det er
urettferdig!
Når den snille mammaen til lagkameraten overrasker hele fotballaget med kake, gjør det vondt å være den eneste som ikke kan spise. Å ha cøliaki innebærer mange små og store opplevelser av urettferdighet i hverdagen. Hvordan kan vi voksne hjelpe barna våre til å takle slike situasjoner når det river oss i foreldrehjertet?
Tekst: Tone Amundsen Nyvold
Foto: Illustrasjonsbilde, iStock


D et aller viktigste er å anerkjenne hva barnet føler. Det er jo urettferdig dersom alle får kake utenom han eller henne. Men det er også viktig å vite at med god støtte kan barn tåle dette ganske godt, sier Torun Vatne.

Hun har doktorgrad i psykologi og jobber ved Frambu kompetansesenter for sjeldne sykdommer, og foreleser eksternt om blant annet «samtaler med barn», «selvbilde og selvfølelse » og det «å være annerledes». I tillegg underviser hun ved Universitetet i Oslo.

– Barn er opptatt av likeverd og rettferdighet, men forstår de hvorfor det er slik, så er det lettere å forstå og akseptere situasjonen. Det er mange barn som har ulike begrensninger i livet sitt. Noen tåler ikke hund eller katt, og det kan jo oppleves tungt for barn som ønsker seg et dyr. Andre har ulike matintoleranser. Det er normalt at barn er litt ulike, sier Torun Vatne.

Det er jo fint om man kan legge til rette for barna sine og hindre at de får for mange «urettferdige» opplevelser, men man kan ikke unngå alle situasjoner.

Den gylne middelvei
– Foreldre har stor påvirkning på hvordan barna takler dette, og gjennom foreldrenes holdninger kan barna lære å tenke enten positivt eller negativt. Det er også et valg om man vil gi slike situasjoner stor eller liten plass i livet, sier Torun Vatne.

– Om du sier: «Å, så flott at de har glutenfritt her»! Eller «det skulle bare mangle at de har glutenfritt her», så påvirker det den holdningen barnet tar med seg videre.

– Ingen foreldre vil at barna sine skal være syke eller oppleve urettferdighet, men det er viktig at foreldre skiller mellom sin egen sorg og frustrasjon og barnets, sier psykologen.

Torun Vatne råder foreldre til å tenke over om det er du som mamma eller pappa som blir mest lei deg over at barnehagen feiret bursdag med en sjokoladekake mens barnet ditt fikk kjeks, eller er det barnet ditt?

– Hvis du sier til barnet ditt at «det var veldig, veldig dumt», så vil barnet også tenke det om en episode som kanskje ellers ville gått barnet hus forbi.

Andre foreldre kan være litt vel tøffe, og si pytt pytt, slik at barn i for stor grad må tåle urettferdige situasjoner uten trøst eller omtanke. Som ellers i livet, anbefaler psykologen den gylne middelvei. Det er hvordan barnet har det som er viktigst.

Åpenhet er viktig
– Cøliaki er den eneste kroniske sykdommen man kan bli frisk av å spise normal glutenfri mat, sier overlege Hans Kristian Holm.

Han er spesialist på cøliaki og andre fordøyelsessykdommer hos barn og ungdom, og har noen råd til hvordan foreldre kan hjelpe barna sine.

– Hva vi leger sier i den første timen tror jeg er veldig utslagsgivende. Vi må legge vekt på at dette er en av de «beste» kroniske sykdommene å få, og at du kan bli helt frisk av å spise riktig mat. Barn med cøliaki skal ha en vanlig barne- og ungdomstid, til tross for sykdommen, poengterer Hans Kristian Holm.

– Det er to måter å ta det på. Enten ser du på cøliakidiagnosen som et problem og blir full av bekymringer. Eller så tar du det som en utfordring som skal løses, og tenker «Ok, da må vi legge om kostholdet». Det er litt slitsomt det første halve året, men så mestrer man det.

– Jeg er veldig opptatt av at kunnskap er nøkkelen til et enklere liv. Informer omgivelsene om sykdommen, og ta gjerne kontakt med andre som har vært i samme situasjon som dere, for eksempel med en likeperson i Norsk cøliakiforening.

– Jeg tror noe av det viktigste er at foreldre ikke fokuserer på det negative ved sykdommen. Ikke klag og sukk over hvor vanskelig det er for deg som forelder, slike signaler tar barna veldig fort og legger på sine skuldre.

– Snakk med barna om hvordan de har det. Gi dem ros for det de mestrer, og støtt dem når de føler seg annerledes, sier Hans Kristian Holm.

Ikke gjør det til en katastrofe
Som mor til en jente med cøliaki, vet Kristin Stenerud godt at det kan skje uheldige episoder hvor datteren føler seg urettferdig behandlet.

Som for eksempel da hele AKS (skolefritidsordningen) var på tur, og alle barna fikk sjokoladeboller. Bortsett fra 7-åringen som har cøliaki. Og de voksne sa at de ikke hadde med noe til henne, men at hun fikk sikkert noe godt når hun kom hjem.

Bestevenninnen til datteren reagerte også på urettferdigheten i denne situasjonen, og sa at «får ikke hun bolle, så vil ikke jeg heller ha!»

– Hva gjør du når hun har opplevd noe slikt?

– Datteren min kan bli veldig lei seg, og kan få det jeg kaller en «cøliakikrise». Da er det viktig at jeg erkjenner følelsene hennes, og hun må føle at jeg forstår henne. Så da må vi snakke om det som har skjedd, om hvorfor det skjedde og hvordan de voksne eventuelt kunne ha løst situasjonen bedre.

– Slik som i denne situasjonen var det en kiosk i nærheten, og det hadde vært mulig å kjøpe en is til henne, eller lignende. Slik at denne situasjonen ikke skulle oppleves så urettferdig.

– Noe av det viktigste som mor, er at jeg ikke blir sint og forbannet på skolen foran barnet mitt. Hvis jeg blir sint og slår i bordet, og sier at slikt finner vi oss ikke i, så vil det gi barnet mitt et negativt forhold til skolen. Og det vil jeg jo ikke.

Kristin Stenerud velger derfor å ta opp slike situasjoner direkte med de ansvarlige ved skolen uten at datteren hennes er tilstede eller kan høre på.

– Det handler også om å ikke blåse opp slike situasjoner til rene katastrofer. I denne situa- REPORTASJER «Datteren min må også lære seg til å takle slike episoder etter hvert, for det kommer til å skje igjen.» Kristin, mor til 7-åring med cøliaki sjonen la skolen seg helt flat, og ba om unnskyldning. Det hadde rett og slett skjedd en glipp. Og de ba også om unnskyldning direkte til datteren min. Noen gjorde en feil, og så ba de om unnskyldning. Og da må vi gå videre.

– Datteren min må også lære seg til å takle slike episoder etter hvert, for det kommer til å skje igjen. Jeg gjør alt jeg kan for å forebygge slike situasjoner, men vi som foreldre kan ikke beskytte henne når hun er på skolen eller i andre sosiale sammenhenger.

Derfor er det så viktig med god kommunikasjon og åpenhet rundt cøliakien, synes Kristin Stenerud. Både i forhold til skole, AKS og venner. Kunnskap er alfa og omega for å skape trygghet både for barnet og alle rundt. På denne måten «ufarliggjøres» det litt å ha cøliaki, og det er lettere for alle å forholde seg til.

– Vær i forkant, informer og vær på tilbudssiden. Det kreves litt ekstra av foreldrene, men det vil mest sannsynlig være til det beste for barnet. Og ikke minst; vær positiv og takknemlig når det tilrettelegges, da vil de mest sannsynlig gjøre det med glede igjen, sier Kristin Stenerud.

– Men hvordan reagerer du som mor når datteren din blir utsatt for slike episoder?

– Jeg husker at jeg gråt en skvett da hun fikk diagnosen. Jeg fikk selv cøliaki som voksen, og fikk vondt i hjertet mitt ved tanken på at hun som er et lite barn skal oppleve vanskelige situasjoner. Men så må man bare komme over det, brette opp ermene og finne løsninger.

– Og det viktigste vi kan gjøre er å lære henne hva hun kan spise og ikke, for etter hvert må hun ta det ansvaret selv.
TIPS
Psykologens tips:
 • Anerkjenn barnets følelser. Det er lov å være lei seg for at man ikke kan spise det samme som andre.
 • Ta et valg om å la de negative opplevelsene få liten plass i livene deres.
 • Vær bevisst på å skille mellom dine egne følelser og barnets.

Barnelegens tips:
 • Åpenhet – informer klassekamerater, foreldre og andre om sykdommen, og hva det innebærer.
 • Snakk med andre i samme situasjon. Det er med på å fjerne noe av usikkerheten rundt fremtiden.
 • Delta på barne- eller ungdomsleir på Elverum. Det både normaliserer sykdommen, og barna får møte andre i samme situasjon.
 • Snakk med barna om det. Gi dem ros for det de mestrer. Støtt dem når de føler seg annerledes.
 • Ikke klag og sukk over hvor vanskelig det er for deg som forelder, slike signaler tar barna veldig fort og legger på sine skuldre.

Cøliaki-mammas tips::
 • Vær åpen om cøliakien, og ha god kommunikasjon med skole, venner og familie.
 • Vær på tilbudssiden, og vis takknemlighet når det tilrettelegges for barnet ditt.
 • Snakk med barna om vonde episoder, og ta barnets følelser på alvor.
 • Ikke bli sint på den som har gjort en glipp foran barnet ditt, selv om du er rasende inni deg.
 • Ta opp det som har skjedd med direkte med skole, AKS e.l., uten at barnet hører på.
 • Ikke blås opp dumme feil til store katastrofer.
 • Lær barnet ditt hva det kan spise og ikke.
NCF JUNIOR
NCF JUNIOR

5 GÅTER
 1. En jente falt ned fra en 10 meter høy stige. Hvorfor slo hun seg ikke?
 2. Jeg har hull både på toppen og bunnen. Jeg har hull både på venstre og høyre side. Og, jeg har hull i kroppen, men fortsatt så holder jeg godt på vann. Hva er jeg?
 3. Hva blir våtere og våtere jo mer det tørker?
 4. Hvor kommer onsdag før tirsdag?
 5. Hvem er det som går ut hver dag, men som likevel er hjemme bestandig?
Hva kan du om påsken?

 1. En jente falt ned fra en 10 meter høy stige. Hvorfor slo hun seg ikke?
 2. Jeg har hull både på toppen og bunnen. Jeg har hull både på venstre og høyre side. Og, jeg har hull i kroppen, men fortsatt så holder jeg godt på vann. Hva er jeg?
 3. Hva blir våtere og våtere jo mer det tørker?
 4. Hvor kommer onsdag før tirsdag?
 5. Hvem er det som går ut hver dag, men som likevel er hjemme bestandig?
LØSNINGER, GÅTER
 1. Svar: Hun falt ned fra det nederste trinnet.
 2. Svar: En svamp.
 3. Svar: Et håndkle.
 4. Svar: I ordboka.
 5. Svar: Sneglen.


REPORTASJER
Test
Glutenfrie
knekkebrød
I denne testen har vi vurdert 14 glutenfrie knekkebrød ut i fra smak, konsistens og næringsinnhold.

Knekkebrød finnes i ulike varianter, størrelser og smaker. Kanskje finner du din favoritt blant de vi har testet?

I testen har vi lagt mest vekt på næringsinnholdet i knekkebrødene, som teller 70 % av resultatet. Smak og konsistens teller 15 % hver. Bon appétit!


TESTPANELET


Lise F. Pedersen

Rådgiver ernæring, NCF, og stor kunnskap om glutenfri bakst samt glutenfrie produkter.
Foto: Bård Gundersen

Hilde M. L. Gravdal

Prosjektleder eksterne kurs, NCF, og har bachelor i ernæring.
Foto: Nina Sævik

Ann-Christin Hansen

Bred utdanning og erfaring innen ernæring, coaching, kommunikasjon og pedagogikk. Er daglig leder for EQU Norway, og har utviklet de glutenfrie produktene, EQU brød og briks. EQU jobber blant annet for å utvikle mat som skal ha en bedre balanse mellom næringsstoffene og være så rene som mulig.
Foto: Enja Eline Kjeldsen

Mone Eli Sæland

Er førsteamanuensis, klinisk ernæringsfysiolog og husstellærer, og har i mange år utviklet gode metoder for å få til saftig og vellykket bakst. Forfatter av bøkene «Bak med spelt», og «Basic Glutenfri Baking».
Foto: Jon Marius Nilsson
WASA GLUTEN- OG LAKTOSEFRI NATURELL

Pris: Ca. 44,90,-
Tilgjengelighet: REMA 1000, Coop (stort sett alle butikker), Joker, Kiwi (store), Spar, Meny og Bunnpris (mellomstore).
Næringsinnhold per 100 g:

Energi: 1680 kJ
Kalorier: 398 kcal
Fett: 7,8 g- hvorav mettet fett: 1,0 g
Karbohydrater: 74,2 g - hvorav sukkerarter: 5,3 g
Kostfiber: 6,7 g
Protein: 4,5 g
Salt: 1,40 g

Litt tam smak. Noe søt. Kan minne litt om kavring. Avhengig av å ha et godt pålegg. Fin og sprø konsistens.
Inneholder mye stivelse (karbohydrater) og lite fullkornsmel. Positivt at det inneholder amarantmel, som er veldig vitamin- og mineralrikt, men det er dessverre ikke oppgitt hvor mye på emballasjen. Inneholder en del fett til å være et «vanlig» knekkebrød (ikke frøknekkebrød), men det er sunt fett (rapsolje) så det er helt greit. Kunne godt ha inneholdt mer fiber og protein – gjerne dobbelt så mye – og litt mindre salt (helst 1 g).

WASA GLUTEN- OG LAKTOSEFRI-
SESAM OG HAVSALT

Pris: Ca. 44,90,-
Tilgjengelighet: REMA 1000, stort sett alle Coop-butikker bortsett fra Marked og små Prix, Kiwi XL, Eurospar, Meny Plus. Frivillig i Bunnpris.
Næringsinnhold per 100 g:

Energi: 1716 kJ
Kalorier: 408 kcal
Fett: 10,2 g - hvorav mettet fett: 1,4 g
Karbohydrater: 70,6 g - hvorav sukkerarter: 5,3 g
Kostfiber: 6,5 g
Protein: 5,1 g
Salt: 2,05 g

Har mange av de samme ingrediensene som Wasa Naturell, så kan minne om dette knekkebrødet både på smak og konsistens; men oppleves som noe friskere og bedre på smak. Mindre søt og litt saltere. Smaken av sesamfrø er positivt. Noen reagerte på ettersmak, som kan være amaranten i knekkebrødet. Sprø og fin konsistens; er litt hardere og fastere enn det andre Wasa-knekkebrødet, og holder seg sprøere lenger.
Inneholder mye stivelse (karbohydrater) og lite fullkornsmel. Inneholder mer fett enn Wasa Naturell, men det er på grunn av at det, i tillegg til rapsoljen, inneholder en del sesamfrø – som inneholder mer enn 60 % fett, men det er sunt fett. Som Wasa Naturell kunne også dette knekkebrødet ha inneholdt mer fiber og protein – gjerne dobbelt så mye – og litt mindre salt. I følge helsemyndighetenes anbefalinger bør ikke knekkebrød med salttopping inneholde mer enn 1,3 g salt.

COOP HAVREKNEKKEBRØD

Næringsinnhold per 100 g:

Energi: 1471 kJ
Kalorier: 348 kcal
Karbohydrater: 70 g - hvorav sukkerarter: 2,8 g
Kostfiber: 7,3 g
Protein: 6,1 g
Salt: 1,5 g

Et mindre godt knekkebrød. Tørt og melete. Seigt og mykt, knaser ikke i det hele tatt.
Inneholder for det meste stivelse, men også 23 % havremel. Det har lite fett, for det meste umettet fett. Det er et greit kostfiberinnhold og moderat med protein i dette knekkebrødet. Saltmengden er litt for høy i forhold til anbefalingene.

SIGDAL GLUTENFRIE SOLSIKKEKJERNER & QUINOA

Pris: Ca. 44,90,-
Tilgjengelighet: NorgesGruppen (Meny, Jacobs, Spar, Joker, Kiwi).

Næringsinnhold per 100 g:

Energi: 2203 kJ
Kalorier: 529 kcal
Fett: 33,5 g - hvorav mettet fett: 4 g
Karbohydrater: 33,3 g - hvorav sukkerarter: 1,8 g
Kostfiber: 10,3 g
Protein: 18,5 g
Salt: 0,8 g

Veldig bra balanse mellom søtt og salt, og frøene gir en god smak (men litt mye linfrøsmak trakk noe ned). Harmoni mellom smak og konsistens. God tyggemotstand, bra og fyldig konsistens.
Inneholder mye frø og kjerner, noe som gjør det veldig kaloririkt på grunn fettinnholdet. Til tross for dette så inneholder frø og kjerner for det meste sunt, umettet fett og masse vitaminer og mineraler, så vi velger å se på dette knekkebrødet som et sunt alternativ. Inneholder bra med kostfiber og mye protein. Saltinnholdet ligger under anbefalt mengde på 1 %, noe som er positivt.


SIGDAL GLUTENFRI HAVRE

Pris: Ca. 43,90,-
Tilgjengelighet: Meny, Kiwi og Spar.

Næringsinnhold per 100 g:

Energi: 2264 kJ
Kalorier: 546 kcal
Fett: 37,9 g - hvorav mettet fett: 4,4 g
Karbohydrater: 24,9 g - hvorav sukkerarter: 6,5 g
Kostfiber: 14,2 g
Protein: 19,1 g
Salt: 1 g

Litt for søt, og har en ettersmak som oppleves som litt brent. Oppleves også litt syrlig. God frøsmak. God konsistens som er lik Sigdal glutenfrie solsikkekjerner & quinoa, men er litt mykere.
Som Sigdal glutenfrie solsikkekjerner & quinoa, inneholder dette knekkebrødet mye frø og kjerner, noe som gjør det veldig kaloririkt på grunn av fettinnholdet. Til tross for dette, så inneholder frø og kjerner for det meste sunt, umettet fett og masse vitaminer og mineraler, så vi velger å se på dette knekkebrødet som et sunt alternativ. Inneholder mye kostfiber og protein. Synes kanskje det er litt mye sukkerarter, og det er nok den tilsatte honningen som gjør dette utslaget. Saltinnholdet ligger på maksimalt anbefalt mengde på 1 % – noe som er positivt.


NATURLIG GLUTENFRITT HAVREKNEKKEBRØD

Pris: 59,-
Tilgjengelighet: naturligglutenfritt.no.

Næringsinnhold per 100 g:

Energi: 1477 kJ
Kalorier: 353 kcal
Fett: 19,7 g - hvorav mettet fett: 2,4 g
Karbohydrater: 29 g - hvorav sukkerarter: 0,5 g
Kostfiber: 6,5 g
Protein: 11,4 g
Salt: 1,2 g

God havresmak, uten at det blir for søtt. Generelt mye smak, og oppleves som veldig godt. Sprøtt og fyldig, og god crunch. Et deilig knekkebrød, som gir en «noe ordentlig å tygge på»-følelse.
Inneholder en del fett, men ikke så mye som de «typiske» frøknekkebrødene. Mesteparten av fettet er det sunne fettet – så det er bra! Det inneholder lite sukkerarter og bra med protein, men litt mer kostfiber hadde vært optimalt. Litt mye salt i forhold til anbefalingene på maks 1 %, men ikke altfor mye. Inneholder en del havregryn som er positivt. Knekkebrødet er økologisk.


NATURLIG GLUTENFRITT AMARANTH KNEKKEBRØD

Pris: 59,-
Tilgjengelighet: naturligglutenfritt.no.

Næringsinnhold per 100 g:

Energi: 2132 kJ
Kalorier: 510 kcal
Fett: 32,2 g - hvorav mettet fett: 4,1 g
Karbohydrater: 34,8 g - hvorav sukkerarter: 1,9 g
Kostfiber: 10,7 g
Protein: 15,5 g
Salt: 0,38 g

Mye smak, krydret. Kan oppleves som litt spesiell på smak, og noe brent. Smaker «sunt». Et par stykker i panelet synes det skilte seg ut som et generelt veldig bra knekkebrød. Sprø og fyldig konsistens, og med god crunch.
Inneholder en del fett, men mesteparten av fettet er det sunne, umettede fettet, noe som er bra! Knekkebrødet inneholder lite sukkerarter og veldig bra med protein og bra med fiber. Det inneholder veldig lite salt, noe som er veldig positivt. Det inneholder nesten 9 % amaranth, som er en veldig sunn, næringsrik og glutenfri kornsort (egentlig pseudokorn), og som vi synes er veldig positivt. Tror dette knekkebrødet kunne tålt å inneholde enda mer naturlig glutenfritt fullkornsmel. Knekkebrødet er økologisk.


ORGRAN FIBER KNEKKEBRØD GLUTENFRI

Pris: Ca. 37,-
Tilgjengelighet: Meny, kolonial. no, store helsekostbutikker.

Næringsinnhold per 100 g:

Energi: 1334 kJ
Kalorier: 318 kcal
Fett: 2,9 g - hvorav mettet fett: 0,6 g
Karbohydrater: 57,8 g - hvorav sukkerarter: 1,3 g
Kostfiber: 18 g
Protein: 7,8 g
Salt: 1,5 g

Et australsk crispbread som har et litt annerledes utgangspunkt enn de andre mer tradisjonelle knekkebrødene i testen. Kan minne mer om kjeks. Noen synes det smaker litt tamt, andre synes det er godt. Noe tørr. Er luftig samt knaser fint i munnen.
Inneholder lite fett i forhold til de andre knekkebrødene i testen. Inneholder lite sukkerarter, veldig mye kostfiber og greit med protein. Litt mye salt i forhold til anbefalingene. Knekkebrødet får også pluss for høyt fullkornsinnhold, da det inneholder stort sett bare fullkornsmel (brun ris og sorghum) i tillegg til mye fiber.


ORGRAN QUINOA KNEKKEBRØD GLUTENFRI

Pris: 59,-
Tilgjengelighet: Meny, kolonial. no, store helsekostbutikker.

Næringsinnhold per 100 g:

Energi: 1534 g
Kalorier: 366 kcal
Fett: 2,6 g - hvorav mettet fett: 0,2 g
Karbohydrater: 72,9 g - hvorav sukkerarter: 1,1 g
Kostfiber: 4,2 g
Protein: 7,5 g
Salt: 1,4 g

Et australsk crispbread som har et litt annerledes utgangspunkt enn de andre mer tradisjonelle knekkebrødene i testen. Kan minne mer om kjeks. Smak oppleves for enkelte noe bedre enn Orgran Quinoa Knekkebrød Glutenfri, men den er fortsatt veldig nøytral. Noe tørr og seig. Luftig samt knaser fint i munnen.
Inneholder lite fett i forhold til de andre knekkebrødene i testen. Inneholder lite sukkerarter, ikke så mye kostfiber, men greit med protein. Litt mye salt i forhold til anbefalingene. Dette knekkebrødet får pluss for høyt fullkorninnhold, da det inneholder over halvparten med fullkornsmel (brun ris, sorghum og quinoa).


FINAX SURDEIGSKNEKKEBRØD

Pris: 26,-
Tilgjengelighet: allergikost.no.

Næringsinnhold per 100 g:

Energi: 1470 kJ
Kalorier: 350 kcal
Fett: 2,1 g- hvorav mettet fett: 0,8 g
Karbohydrater: 74,1 g - hvorav sukkerarter: 6,7 g
Kostfiber: 5 g
Protein: 5,3 g
Salt: 0,9 g

Mindre god på smak. Smaker for søtt, og er tørt og melete. Har en både seig, hard og «knirkete» konsistens.
Inneholder for det meste stivelse og noe tilsatt fiber (sukkerroefiber). Det har lite fett, slik som disse «tradisjonelle » knekkebrødene har. Det er en del sukkerarter i knekkebrødet, grunnen kan være at det inneholder tilsatt sukker. Det er moderat med kostfiber og protein i dette knekkebrødet. Saltmengden er innenfor anbefalingene, noe som er bra.


SYNNØVE GLUTENFRI GROVKRISP

Pris: Varierer mellom kjedene, men ligger mellom 38,90–39,90.
Tilgjengelighet: Coop Obs og utvalgte Coop Mega, Coop Extra og Coop Prix.

Næringsinnhold per 100 g:

Energi: 1817 g kJ
Kalorier: 435 kcal
Fett: 20 g - hvorav mettet fett: 2,2 g
Karbohydrater: 46 g- hvorav sukkerarter: 5,6 g 6,7 g
Kostfiber: 9,4 g
Protein: 13 g
Salt: 1,4 g

Har en smak som oppleves som litt «gammel». Har en grei frøsmak, men samtidig noe smakløs. Litt besk ettersmak. Føles tørr. Har en konsistens som minner om kjeks.
Er det eneste knekkebrødet i testen som inneholder egg, noe som øker næringsinnholdet. Ellers så inneholder dette knekkebrødet en del fullkornsmel, frø og kjerner og litt stivelse. Knekkebrødet inneholder en del fett, men ikke så mye som de «tradisjonelle» frøknekkebrødene, og mesteparten er umettet, sunt fett fra rapsolje. Det er en bra mengde kostfiber og protein i knekkebrødene. Saltmengden er litt i overkant av hva som er anbefalt.


SEMPER HAVREKNEKKEBRØD

Pris: Ca. 44,-
Tilgjengelighet: I de fleste dagligvarebutikker.
Næringsinnhold per 100 g:

Energi: 1591 kJ
Kalorier: 377 kcal
Fett: 4,5 g - hvorav mettet fett: 0,5 g
Karbohydrater: 75 g - hvorav sukkerarter: 2,5 g
Kostfiber: 7 g
Protein: 5,5 g
Salt: 1,3 g

Litt smaksfattig, men kjenner litt havresmak. Oppleves som litt for søtt for et knekkebrød. Faller litt fort sammen og er noe pulvrete, men har likevel en fin konsistens og god knekk som minner om «vanlige knekkebrød ».
Inneholder mest stivelse, men også en del havregryn (25 %), noe som er positivt. Det inneholder ikke så mye fett som frøknekkebrødene, og mesteparten av fettet består av umettede fettsyrer. Det er moderat med fiber og protein og litt for mye salt i forhold til anbefalingene i dette knekkebrødet. Knekkebrødet er tilsatt jern og B-vitaminer.

SEMPER CHIAKNEKKEBRØD

Pris: Ca. 20,-
Tilgjengelighet: I de fleste dagligvarebutikker.
Næringsinnhold per 100 g:

Energi: 1508 kJ
Kalorier: 357 kcal
Fett: 3,2 g - hvorav mettet fett: 0,4 g
Karbohydrater: 72 g- hvorav sukkerarter: < 0,5 g
Kostfiber: 9,4 g
Protein: 5,3 g
Salt: 1,5 g

Smaker litt beskt, men har en god knekkebrødsmak. Har en god crunch, er grovt og godt som knekkebrød skal være.
Inneholder mindre fullkorn enn havreknekkebrødet, henholdsvis 8 % bokhvetemel og 2 % teffmel. Knekkebrødet inneholder også 2,5 % chiafrø. Knekkebrødet inneholder lite fett, der mesteparten er umettet fett, moderat med protein og greit fiberinnhold. Saltmengden var litt høyere enn anbefalingene på maksimalt 1 %.

SEMPER SURDEIGSKNEKKEBRØD

Pris: Ca. 29,-
Tilgjengelighet: REMA 1000, Coop Prix, Coop Extra, Coop Obs og Coop Mega.
Næringsinnhold per 100 g:

Energi: 1526 kJ
Kalorier: 361 kcal
Fett: 3,3 g - hvorav mettet fett: 0,5 g
Karbohydrater: 73 g - hvorav sukkerarter: 3,5 g
Kostfiber: 7,8 g
Protein: 4,9 g
Salt: 1,8 g

Har en god smak, men litt søt. Litt nøytralt. Noe melete. Har en god knekk og høy knasefaktor, som er positivt.
Inneholder mest stivelse, men også en del havregryn (25 %), noe som er positivt for fullkornsandelen. Dette knekkebrødet inneholder lite fett, der mesteparten er umettet fett, moderat med protein og greit fiberinnhold. Saltmengden er litt høyere enn anbefalingene. Knekkebrødet er tilsatt jern og B-vitaminer.
REPORTASJER

Glutenfritt +
sunt kosthold = sant?
Spiser du glutenfritt, er det desto viktigere å sikre et variert og balansert kosthold.
Tekst: Linn Anne Bjelland Brunborg, PhD, fagrådsmedlem i NCF
og leder for ernæring og sunnhet i Orkla Foods Norge

E t glutenfritt kosthold må inneholde alle næringsstoffene som det er lett å gå glipp av når du ikke lenger kan spise glutenholdig korn. Tidligere har det i stor grad vært tilstrekkelig at maten er glutenfri, men heldigvis har dette endret seg de senere årene – nå er det vel så viktig at glutenfri mat er like næringstett og -rik som et glutenholdig kosthold. Dette er ikke minst også positivt for alle de som har både diabetes type 1 og cøliaki; mye tradisjonell glutenfri mat har inneholdt mye stivelse som gir store utslag på blodsukkeret i negativ retning (det er rundt ti ganger vanligere med cøliaki blant diabetikere enn andre).

Glutenfri mat = sunt kosthold?

Glutenfri mat er ikke ensbetydende med sunn mat, og ofte inneholder den mer stivelse og sukkerarter og mindre protein, kostfiber, jern og B-vitaminer. Med enkle grep og litt ekstra fokus kan du få et godt og sunnere glutenfritt kosthold i tråd med rådene fra norske helsemyndigheter. Inntaket av kostfiber ligger generelt under anbefalingen i hele befolkningen, og har tradisjonelt vært ekstra utfordrende i et glutenfritt kosthold. Heldigvis finnes det gode kornvarer som er uten gluten, og som bidrar med både fullkorn og kostfiber, som for eksempel bokhvete, teff, sorghum, quinoa, hirse og glutenfri havre. Mange ferdige glutenfrie bakeblandinger og ferdige brødvarer har fullkorn og mer kostfiber nå enn tidligere. Ta gjerne en kikk på næringsinnholdet og spesielt kostfiberinnholdet. Det kan være fint å huske på at siktet hvetemel inneholder 3,4 gram kostfiber per 100 gram. Baker du selv kan du øke innholdet av kostfiber ytterligere ved å bake med mel av belgfrukter som kikerter og linser. De er naturlig gode kilder til protein, kostfiber, jern og folat. Liker du nøtter og frø så kan tilsetting av det i brøddeigen også være et godt tips. Ellers kan «brødvafler» være et kjærkomment innslag på kveldsmatbordet eller til helgefrokosten.

Næringsrikt glutenfritt

Brød og kornvarer er en viktig del av det tradisjonelle norske kostholdet og bidrar i stor grad med viktige næringsstoffer. Selv etter en diagnose der «medisinen» er å kutte alle matvarer som inneholder proteinet gluten er det fortsatt mye god mat du kan spise. Brød og andre kornvarer er den eneste matvaregruppen som kan by på utfordringer. Alt annet er «ja-mat»!

Nøkkelhullet – en hjelp til sunnere valg

Nøkkelhullet er en merkeordning fra myndighetene som kan guide oss til sunnere valg innen en matvaregruppe. Ved å velge matvarer med nøkkelhull der det er mulig, velger du mer kostfiber og mindre salt, sukker og fett – godt for kroppen, og godt for deg.

Fargeglade alternative kostfiberkilder

Norske kostholdsundersøkelser viser at korn og kornvarer bidrar med over 50 % av kostfiberet i kostholdet vårt. Videre følger frukt, bær og grønnsaker. Det er nok et argument for å inkludere mer grønnsaker, frukt og bær til alle måltider gjennom dagen, i tillegg til at de bidrar med verdifulle vitaminer og mineraler.

Husk at variasjon og balanse er viktig også i et glutenfritt kosthold!

Prøv disse
brødvaflene
– næringsrikt,

enkelt og ferskt!

 • 3 egg
 • 4 dl melk (eller melkeerstatter)
 • 4 ss cottage cheese (kan sløyfes)
 • 1 ss olje
 • 1 dl bokhvetemel
 • 1 dl glutenfrie havregryn
 • 1 ts bakepulver
 • Ev. litt krydder etter smak (oregano og basilikum gir «pizzavafler »)
 • Ev. raspet eple, gulrot eller det du har lyst på

Slik gjør du:
 • Bland alt det tørre og våte hver for seg. Visp deretter alt godt sammen. La røren svelle i 10 minutter, og stek i vaffeljern. Server gjerne med tradisjonelt pålegg, litt salat og grønnsaker.
 • Brødvaflene eller røren kan du fryse ned om porsjonen er for stor.
REPORTASJER

Elverum
er topp

Til sommeren blir det arrangert familiecamp for 23. år på rad. Vi har spurt tidligere deltagere om hvordan de har hatt det på Elverum!


– Vil alltid tilbake
Håkon Stokkenes, 12 år
– Jeg har vært på Elverum hver sommer siden jeg var 6 år, og synes det er veldig gøy der. Det er baking og bading, og det er lett å bli kjent med venner. Og det er bra at all maten de lager er glutenfri. Jeg gleder meg til å komme tilbake til sommeren. Mamma og pappa synes også det er fint der.

– Alle har det kjekt
Hjørdis Almelid Vikenes, mamma til barn med cøliaki
– Familieleiren til NCF har eit flott og variert opplegg der både vaksne og born får påfyll av ulike ting i serdeles godt lag. Takk også til NCFU som stiller opp med aktivitetsleiarar til dei yngste, og er gode rollemodellar på den måten. Vidare er det sutalaust å kunne gå til dekka glutenfritt bord. Nydeleg god mat. Kluet med familieleiren er at alle har det kjekt, og det har vi på Elverum Folkehøgskole.

– De utdanner stolte cøliakere
Henning Hauge-Nilsen, pappa til barn med cøliaki
– Vi har vært på Elverum familieleir to ganger, og det har vært helt fantastisk. Det gjør noe med identitetsfølelsen din. Om du føler deg syk når du kommer, så gjør du ikke det når du reiser. De utdanner stolte cøliakere der oppe! Elverumleiren er en veldig fin blanding av nytte og glede.

– Nå kjenner jeg mange med cøliaki
Marit Ree Sivertsen, 11 år
– Det var kjekt å få mange nye venner på familieleiren. Før jeg reiste til Elverum kjente jeg bare én med cøliaki. Nå kjenner jeg mange. Jeg har vært der to ganger, og jeg liker å bade og padle i kano. Jeg var også med på å lage musikkvideo, den synes vennene mine var veldig kul.

For mer informasjon om familiecampen, priser samt påmelding, se www.ncf.no.

På familiecampen:

 • Mange interessante foredrag, blant annet av lege og ernæringsfysiolog
 • Bakekurs og formingsaktiviteter for både barn og voksne
 • Drama-, idretts- og friluftsaktiviteter for barn
 • Minimesse med utstilling og salg av glutenfrie produkter på åpningsdagen
 • Erfaringsutveksling i grupper for de voksne
 • Sosialt samvær og underholdning med sang og musikk

NETTPRAT MED TROND S. HALSTENSEN
NETTPRAT MED TROND S. HALSTENSEN

Trond S. Halstensen Trond S. Halstensen er professor dr.med. ved Institutt for oral biologi ved Universitetet i Oslo. Han har også en overlegestilling ved Lovisenberg Diakonale Sykehus hvor han jobber med utredning av glutenreaksjoner. Han har vært medlem av NCFs fagråd siden 1994, og leder de siste 10 årene. Han er en prisbelønt norsk immunolog, og er blant annet kjent for sine studier av cøliaki. Hver onsdag svarer han på spørsmål om glutenintoleranse (cøliaki, DH og ikke-cøliakisk glutensensitivitet) via NCFs nettprat på www.ncf.no – her kan du lese et lite knippe fra nettpraten.
MÅ JEG GJENNOM EN NY DIAGNOSTISERING I NORGE?

Hanne: Hei! Jeg hadde mageproblemer fra september til desember, og endte opp med å ta biopsi i Cape Town (var utvekslingsstudent der). Der fikk jeg beskjed av legen at jeg hadde to infeksjoner som skyldes «gluten allergies». Jeg er fortsatt litt usikker på om jeg kan ha cøliaki eller om det kun er snakk om en glutensensitivitet. Jeg var veldig syk på mitt verste. Lurer også på om prøvesvarene fra Cape Town er godkjent i Norge, med tanke på å få ekstra støtte fra NAV. Eller må jeg ta alle prøver på nytt for å få det godkjent?

Trond S. Halstensen: Prøvene blir nok ikke godkjent i Norge. Du må få epikrise fra sykehusoppholdet og ta det videre med fastlegen din. Så må du nesten starte med glutenholdig kosthold igjen og se om du blir syk. Først når du har blitt «cøliakisyk» kan du bli diagnostisert via vanlige norske kanaler.


OFTE SYK ETTER OMLEGGING TIL GLUTENFRITT KOSTHOLD

Stine: Hei! Jeg fikk bekreftet cøliakidiagnose i mars for ett år siden. Siden august har jeg hatt fire virus med påfølgende feber, hodepine og muskelverk. Jeg har aldri vært så ofte syk. Jeg lurer på om det kan ha noe med det glutenfrie kostholdet å gjøre? Får jeg ikke i meg nok næring?

Trond S. Halstensen: Det er neppe den glutenfrie maten som er problemet (det meste av maten vår er i utgangspunktet fri for gluten). Du har muligens ikke klart å «spise deg opp» på vitaminer og mineraler siden mars 2017 (men det er avhengig av hvor syk du var og hvordan kostholdet ditt er, og om du tar vanlig kosttilskudd). Det er ganske vanlig å ha virussykdommer i vinterhalvåret, men er du i tvil om du har et godt næringsopptak eller om det er noen annet feil som forklarer sykdommene, bør du få dette kontrollert hos fastlegen din.


MÅ JEG TILBAKE TIL GLUTENHOLDIG KOSTHOLD FØR GASTROSKOPI?

Elise: Hei! Jeg har hatt mageproblemer i mange år og ble satt på en lav FODMAP-diett i høst i samråd med fastlege. Jeg ble helt frisk og fin i forbindelse med dette. Jeg skulle innføre de forskjellige matkategoriene etter hvert, og i forbindelse med dette har jeg fått store plager ved inntak av glutenholdig mat. Nå har jeg fått henvendelse til gastroskopi. Jeg har ikke orket å spise mat jeg vet jeg reagerer på, men jeg vil jo at prøvesvarene skal bli riktige. Må jeg tilbake til «vanlig kosthold» eller kan jeg slippe unna med litt glutenholdig mat frem til gastroskopien? Jeg hadde negative blodprøver, men positiv vevsprøve.

Trond S. Halstensen: Dette er et klassisk dilemma. Du må nesten spise deg «cøliakisyk» på glutenholdig mat til du har tatt biopsien. Minimum to brødskiver per dag i minimum 6 uker, og her er det om å gjøre å spise så mye glutenholdig mat som mulig; desto sykere du blir, desto lettere er det for de som skal vurdere tynntarmsbiopsien din med tanke på om det er cøliaki som er årsaken til plagene eller fruktaner i hvetemelet (FODMAP). Så du slipper nok ikke unna med å spise bare litt glutenholdig mat frem til biopsitidspunktet. Da kan biopsien vises som normal, og du vet fortsatt ikke hva som er årsaken til plagene.


ER VANLIG HAVREMEL GLUTENFRITT?

Anne: Er Axa Bjørn havremel glutenfritt? Det står ingenting om det på pakken, men søkte på produktet og der står det at havremel kan inneholde spor av gluten.

Trond S. Halstensen: Havre som ikke er spesialdyrket kan være forurenset av glutenholdige kornsorter som gror på samme åker og som dermed blir med på høstingen. Mengden «gluten- forurensing» kan være svært varierende – og usikker. Vi kan derfor ikke anbefale «vanlig» havre til cøliakere da det er en reell fare for forurensing av gluten, mye mer enn hva «spor av»-merkingen gjelder. Men det finnes glutenfritt havremel (for eksempel fra Urtekram), som er laget av spesialdyrket havre.


NÅR SKAL MAN INTRODUSERE GLUTEN I KOSTHOLDET TIL SPEDBARN?

Siri: Hei! Jeg har en jente på 5 måneder som har begynt så smått å få smake på grøt. Har hittil gått for en glutenfri variant. Hvordan går jeg frem når jeg skal introdusere gluten i kostholdet hennes? Og ikke minst når skal man introdusere gluten? Storesøster på 4 år har cøliaki.

Trond S. Halstensen: Fagrådet i NCF har vurdert dette og kommet med følgende anbefaling: Gluten bør introduseres etter 4 måneders alder, men før 12 måneders alder. Det er en liten økning i forekomsten av cøliaki om man introduserer gluten før 4 måneders alder. Mengden gluten anbefales å være liten innledningsvis, for så gradvis å økes frem til 1 års alder.


HAR MINE TANNPLAGER NOE MED CØLIAKIEN Å GJØRE?

May Britt: Hei! Jeg fikk diagnosen cøliaki for 7 år siden, da var jeg ca. 40 år. Jeg var syk i ett år før jeg fikk diagnosen. Jeg har alltid hatt veldig fine tenner og stelt bra med dem. Nå i høst brakk jeg plutselig en fortann og nå verker det i kjeven. Kan dette ha noe med cøliaki å gjøre?

Trond S. Halstensen: Det er umulig å dokumentere om du hadde cøliaki i barneårene (da ble tennene dine dannet), og om tennene er svakere på grunn av dette. Å brekke tenner er relativt vanlig, og har neppe noe med cøliakien din å gjøre.«KRISEMEDISIN» SOM DEMPER UBEHAG VED INNTAK AV GLUTEN

Maya: Vi skal reise til Kina i påsken, og med blant annet sønnen min på 13 år som har cøliaki. Han reagerer sterkt med oppkast i ca. 2 timer ved gluteninntak. Han er veldig påpasselig og vi orienterer selvfølgelig reiseoperatør. Men finnes det noen form for «krisemedisin» som demper ubehag hvis han får i seg gluten?

Trond S. Halstensen: Nei, det finnes dessverre ikke noe som er kvalitetstestet. Det nærmeste man kommer er produkter som inneholder peptidase IV, som bryter ned eventuelle små forurensede mengder. Men de kan kun tas før man skal til å spise noe som kunne tenkes å være forurenset med gluten. Det kan ikke gjøre et glutenholdig måltid glutenfritt. Hvete er ikke så mye brukt i tradisjonell kinesisk mat, så muligens er det lettere å spise glutenfritt der enn mange andre steder i verden.


SUNNERE ALTERNATIVER NÅR MAN LEVER GLUTENFRITT

Marlene: Hei. Jeg er aktiv med trening 3-5 dager i uken hvor jeg fokuserer på moderat til høyintensiv styrketrening og kondisjon. Jeg har alltid slitt med overvekt, og har en nevromuskulær sykdom i tillegg til at jeg fikk cøliakidiagnosen da jeg var 12 år. Nå er jeg 26 år. Jeg har hatt en vektnedgang på 25 kg på over 2 år, men sliter med å få i meg sunn mat og spise riktig. Vet du om sunne alternativer når man lever glutenfritt, og har man krav på ernæringsfysiolog selv når man har hatt diagnose i 10 år?

Trond S. Halstensen: Sentralsykehuset i ditt område skal ha et lærings- og mestringssenter med cøliakikurs, men du kan mest sannsynlig det som undervises der siden kursene er beregnet på nydiagnostiserte. Det meste av maten vår er naturlig fri for gluten, særlig om man unngår ferdiglagde produkter. Når du vil ned i vekt er det en utfordring å spise «kalorifattig» næringsrik mat. Men ved siden av enkelte vitaminer/mineraler (D-vitamin/jern), så burde et normalt brødfritt kosthold gi deg det du trenger. Vektnedgang på 1 kg i måneden i løpet av 2 år er imponerende, men du bør ikke tape vekt raskere enn dette. Du kan få henvisning til ernæringsfysiolog hos legen din som også kan ta noen blodprøver som kan påvise om du har mangel på vitaminer/ sporstoffer. Har du ikke det, så trenger du ikke å bekymre deg.


ALLERGISK MOT HAVRE?

Maria: Hei! Jeg har en datter på 19 år som fikk diagnostisert cøliaki når hun var 2 år. Når hun spiser gluten/havre så kaster hun opp. Det varer gjerne i mange timer, og når hun er ferdig blir hun helt utslitt og får influensasymptomer. Hun reagerer like sterkt på inntak av havre som ved inntak av gluten. Kan dette skyldes havreallergi?

Trond S. Halstensen: Ja, dette høres ut som havreallergi. Vi antar at ca. 8-10 % ikke «tåler» havre av ulike årsaker. Det er ikke alltid man kan påvise en klassisk IgEmediert havreallergi hos de som reagerer på havre. Det er noen veldig få pasienter som reagerer på havre med samme mekanisme som de reagerer på gluten (med en cøliaki-liknende tarmreaksjon). Men de plagene din datter har tyder mer på en klassisk allergi.


Du kan legge inn spørsmål i nettpraten på ncf.no når det passer deg, Halstensen svarer onsdager mellom klokken 18.00–20.00.
REPORTASJER
1
2
3
4
1 Glutenfritt skal bakes med rene og sunne ingredienser og smake like godt som vanlig bakst, sier gründer og konditormester Helge Hansen. [Foto: Mattias Skoglund] 2 Det går mest av glutenfrie brød hos Elda bakeri. [Foto: Charlotte Hansen] 3 Fine rundstykker. 4 Frøloff. Se Elda bakeri på Facebook for å få flere oppdateringer på produkter.
20 år
med glutenfritt
I år er det 20 år siden Helge Hansen startet Gjestalveien Conditori i Sandnes og begynte å bake glutenfritt. Og siden da har rogalendingene valfartet til konditoriet og i det nye utsalget i Amfi Vågen som nå heter Selma kafe & konditori, for å få tak i gode glutenfrie bakervarer. I år feirer familiebedriften 20-års jubileum.
Tekst: AneTekst: Tone Amundsen Nyvold

– Jeg startet opp i Gjestalveien 27, i et av de eldste husene i Sandnes, forteller konditormester Helge Hansen. Huset hadde vært i familiens eie i mange år, og onkelen hadde drevet frukt & tobakk i første etasje. I 2. etasje bodde farfarens søster, Selma. Helge husker henne fra han var liten, og hun var viden kjent for sine gode kaker. – Det er derfor våre utsalg nå blir oppkalt etter grandtante Selma.

– Overgangen til det nye navnet Selma Kafe & konditori startet i 2017. Det var tungvint å hete Gjestalveien konditori når våre nye cafeer ikke holder til der. Og det er hyggelig å bringe Selmas arv videre, sier Helge Hansen.

Selv har han bygget opp bedriften fra bunnen av, og nå jobber begge sønnene aktivt i bedriften. Svigerdatteren sitter på kontoret og datteren hans har også tidligere jobbet i utsalget, så dette er en god gammeldags familiebedrift.

Og det er nettopp på grunn av familien at Helge satset på glutenfritt i sin tid, for guttene hans fikk diagnosen cøliaki. Og på den tiden var det nesten ikke glutenfrie brød å få tak i.

– Jeg ville bake glutenfrie brød som så ut og smakte som vanlige brød, slik at guttene ikke skulle skille seg ut på skolen, forteller Helge.

Elda bakeri

Han har eksperimentert seg fram til mange gode oppskrifter, og de beste prøvekaninene hadde han hjemme. Der fikk han klar beskjed om det var godt eller ikke. I 2004 startet han et helt rent glutenfritt bakeri for å øke produksjonen.

Etterspørselen etter glutenfritt øker stadig, og de har vokst ut av lokalet. Så i disse dager tar de også i bruk sitt nye glutenfrie bakeri på 850 kvadratmeter i Sandnes. Dette bakeriet får navnet Elda Bakeri, for å skille mellom glutenholdig bakst i Gjestalveien 27 og ren glutenfri produksjon under merkenavnet Elda Bakeri.

– Det gleder vi oss veldig til, sier Helge. Det har tatt tid å få strøm og alt på plass. Men vi gleder oss til å sette i gang med større plass og kapasitet.

– Vi er allerede oppe i ca. 200 ulike glutenfrie produkter, forteller gründeren, men med nytt stort bakeri så ser de for seg å øke kapasiteten ytterligere.

– Vi har mange nye planer, så det er veldig travelt nå. Men det er jo kjekt med utfordringer, sier Helge Hansen.

Store forandringer

Det har skjedd mye siden han startet opp helt alene i 1998, til i dagens 30 ansatte i bedriften. Elda bakeri er kjent for både gode marsipankaker, kransekaker, hamburger- og pølsebrød. Men mest av alt går det av glutenfrie brød. Leveransene går for det meste til Rogaland, Agder og Hordaland. Men de leverer glutenfrie pizzabunner til nesten hele Norge, og ser for seg å øke ytterligere. Arbeidet med å satse på bakverk med sunne og rene ingredienser, høy kvalitet og god smak, ble i 2013 belønnet med prisen for Årets glutenfrie konditori av Norsk cøliakiforening.

Cøliaki har en viss arvelighet, og Helge har etter hvert også fått barnebarn som må spise glutenfritt. Men selv tåler han alt.

– Jeg føler meg veldig alene i familien siden jeg kan spise alt. Det er nesten komisk, smiler han.

MAT
Deilig
mat på tur
Pakk tursekken med disse fristende godbitene som kan gjøres ferdig på forhånd eller stekes på bålet.
Oppskrifter og Foto: Vilde Rommetveit
Turbar med hint av appelsin

På tur er det viktig å holde energien oppe. En turbar i sekken kan være redningen når blodsukkeret synker og man trenger litt ekstra energi. Disse hjemmelagde energibarene er et supert alternativ til de du kjøper i butikken – de metter godt og tilfører kroppen mange nyttige næringsstoffer.

Ingredienser
Ca. 6 turbarer

 • 2 dl mandler
 • 2 dl cashewnøtter
 • 2 dl myke dadler uten stein
 • 1 dl kokosmasse
 • 1 dl tørket aprikos
 • 4 ss kokosolje
 • 2 ts revet appelsinskall

Slik gjør du:

 • Kjør nøttene i en foodprocessor til de er finmalte og hakk aprikosene i mindre biter.
 • Ha alle ingrediensene utenom aprikosbitene i foodprocessoren og kjør til du får en jevn og fin blanding.
 • Ha i aprikosbitene til slutt og kjør noen sekunder til i foodprocessoren.
 • Ha blandingen i en liten form og press den flat. Sett formen i kjøleskapet til massen blir fast.
 • Når massen er stivnet kan den løftes ut av formen og skjæres opp i ønskede emner. Oppbevares i kjøleskapet. De smaker best når de er avkjølt!

Sjokoladekake i appelsinskall

Kombinasjonen av appelsin og sjokolade er en sikker vinner og passer perfekt til påske. Hva er vel da bedre enn å servere sjokoladekake i appelsinskall? Denne friske og litt annerledes desserten kan tas med på tur og stekes på bål eller stekes i ovnen inne på hytta. Like godt smaker den uansett!

Ingredienser
4 porsjoner

 • 2 appelsiner
 • 1 egg
 • ½ dl sukker
 • 2 ss smør
 • ½ dl melk
 • 1 dl lys glutenfri melblanding
 • 1 ss kakaopulver
 • 1 ts bakepulver

Slik gjør du:

 • Del appelsinene i to og skrap ut innholdet.
 • Pisk sammen egg og sukker og vend alle de tørre ingrediensene inn i eggedosisen.
 • Smelt smør og ha i blandingen sammen med melken. Bland lett.
 • Hvis du ønsker kan du vende inn noe av fyllet fra appelsinene, men da må du beregne ekstra steketid.

Hvis du skal steke de i ovn kan du fylle 2/3 av appelsinskallet og la de steke i ca. 25 minutter på 180 grader eller til de er gjennomstekte. Pass på at appelsinene står stødig på stekebrettet. Hvis du skal steke de på bålet kan du frakte røren i en tett beholder og ha i appelsinskallene rett før du skal steke de. Fyll omtrent 2/3 av appelsinskallene her også og ha aluminiumsfolie rundt før du har de på bålet. Stek i ca. 25 minutter eller til de er gjennomstekt.


Søtpotetlomper

Pølse og lompe på tur er alltid en slager! Det kan være en utfordring å få tak i glutenfrie lomper, men heldigvis er det veldig enkelt å lage selv – det eneste du trenger er poteter, glutenfritt mel og salt.

I denne oppskriften har vi brukt søtpoteter. Det gir lompene en oransje farge og gjør at de blir litt søtere enn vanlige lomper. Av mel har vi brukt en blanding av bokhvetemel og Jyttemel, men du kan også bruke annet mellomgrovt, glutenfritt mel. Lompene er perfekte til pølser, eller de kan fylles med deilig pålegg. Her er det bare fantasien som setter grenser!

Ingredienser
Ca. 8 lomper

 • 2 mellomstore søtpoteter
 • 2 ½ dl bokhvetemel
 • 2 ½ dl Jyttemel
 • 1 ts salt

Slik gjør du:

 • Skrell søtpotetene og skjær de i like store biter. Legg de på et stekebrett og stek de i ovnen på 180 grader til de er møre.
 • Avkjøl søtpotetbitene og mos de deretter med en foodprocessor eller stavmikser, så du får en klumpfri mos. Ha mosen i en bolle.
 • Bland Jyttemel, bokhvetemel og salt og tilsett halvparten av melblandingen i bollen. Bland melet godt inn i mosen.
 • Ha i resten av melet og kna til en deig. Deigen skal være fast og ikke klissete. Om deigen fortsatt er klissete kan du ha i litt mer mel. Men ikke for mye, for da blir lompene tørre.
 • Del deigen i passe store emner og kjevle ut lompene slik at de blir tynne og får den formen du ønsker. Bruk litt mer mel når du kjevler ut.
 • Stek lompene på medium varme i en tørr stekepanne eller på en bålpanne. Stek de til de får gylne, brune flekker på hver side.
 • Oppbevar lompene under et kjøkkenhåndkle etter de er stekt – da bevarer de saftigheten best!

Luksusostesmørbrød med pesto og spekeskinke

Å pakke ned noen brødskiver med ost i aluminiumsfolie i sekken er kjempegod turmat. Men hva med å gjøre det klassiske ostesmørbrødet noen hakk mer spennende? Kombinasjonen av pesto og spekeskinke gir en nydelig vri! Ostesmørbrødet kan man enkelt ta med seg på tur og steke på bål eller kose seg med inne på hytta.

Ingredienser
2 ostesmørbrød

 • 4 skiver valgfritt glutenfritt brød (gjerne grovt)
 • 4 ss pesto
 • 4 skiver spekeskinke
 • 4 skiver rødløk
 • 4 skiver ost

Slik gjør du:

 • Fordel pestoen på alle brødskivene.
 • Legg på skinke, rødløk og ost på 2 av skivene og ha de to andre skivene på toppen.
 • Stek ostesmørbrødet i ovnene, i stekepanne eller på bålet til osten har smeltet.
 • Hvis du steker de på bål, så ha gjerne aluminiumsfolie rundt.
REPORTASJER

NCF lisensierer produkter
Trygt og enkelt for deg
Se etter det glutenfrie merket, «crossed grain», når du handler glutenfrie produkter!

«Nesten 250 norske produkter er merket! »

For oversikt over produktene, se ncf.no.

Følgende norske produsenter har lisensiert produktene sine:

A
Aass Bryggeri
Aass Bryggeri er Norges eldste bryggeri. Vi ble etablert i 1834 og er i dag en moderne industribedrift som drives av familiens femte generasjon; Christian Aug. K. Aass. Vi er om lag 100 ansatte og holder til sentralt i Drammen sentrum, på samme sted hvor den opprinnelige virksomheten startet.

B
Bakehuset
Bakehuset består av 11 lokale bakerier og ett glutenfritt bakeri som stod ferdig i Oslo i 2016. Bakehusets største og viktigste glutenfrie produkter er ferskt Kjernebrød og fersk Loff som finnes i et stort utvalgt butikker. I 2017 lanserte Bakehuset fryste glutenfrie produkter; Kjernerundstykker, Havrebrød i skiver, Sjokolademuffins og Eplemuffins.

Brisk
Brisk er et ledende og stort glutenfritt bakeri som holder til i Ålesund. Produktene våre finner du i butikker over hele landet. Når vi baker er ambisjonen at våre produkter skal være like gode eller bedre enn bakverk bakt med gluten. Vi legger stor vekt på kvalitet når vi velger råvarer og vi har også vår egen glutenfrie mølle.

Brødskiva
Etter at Rita fikk diagnosen cøliaki fikk hun ideen om å utvikle Brødskivajernet og Brødskivas melblanding som er spesielt tilpasset deg med glutenintoleranse, men som også passer for andre som vil ha nystekte brødskiver på noen få minutter.

D
Det Glutenfrie Verksted
Det Glutenfrie Verksted er et resultat av mange timer på let etter gode, næringsrike og glutenfrie produkter. Da Monica Hellmann selv fikk cøliaki gikk det ikke lang tid før hun savnet glutenfrie produkter som smakte godt med sunne ingredienser. Etter mange forsøk på kjøkkenbenken har Det Glutenfrie Verksted lansert en rekke bakemikser som ivaretar dette på en ekte og naturlig måte. Alle miksene er glutenfrie, økologiske og helt uten stivelse, med mindre sukker og mer fiber. Alt dette uten å gå på kompromiss med slutt resultatet eller smaken.

Det Lille Sørlandsbryggeriet
SØR er et ekte norsk øl av godt håndverk, fra Det Lille Sørlandsbryggeriet. Et lettdrikkelig øl med referanser til sol, sommer og en avslappende tilværelse gjennom leken typografi, sjarmerende illustrasjoner og en frisk farge.

E
EQU Norway
EQU Norway jobber for å utvikle mat som skal ha en bedre balanse mellom næringsstoffene og være så rene som mulig. Tangent Bakeri produserer glutenfrie EQU brød og briks som selges ferskt på deres utsalg og i en rekke butikker på Østlandet. Frosne briks og brød kommer for salg i løpet av våren 2018.

F
Funksjonell Mat
Funksjonell Mat er en helnorsk bedrift som ble stiftet i 2007. Vi utvikler, produserer og distribuerer gode erstatninger for sukker og hvetemel, både i form av rene sukker/mel-erstatninger og i en rekke bakemikser. Det er spesielt viktig for oss at det vi erstatter sukker og hvetemel med skal være nyttig for kroppen. Derfor kjennetegnes produktene våre av et velbalansert næringsinnhold, med mye fiber og protein og lite karbohydrat.

G
Glunot
Som chef og pizzakokk gjennom mange år, har Dino Arnone savnet et sunt og velsmakende tilbud til de som har spesielle ernæringsmessige behov, som matintoleranse og allergier. Gjennom egen produktutvikling har Glunot kommet fram til en serie produkter som alle med slike behov kan spise, og – de får stadig hyggelige tilbakemeldinger på at det smaker godt!

Grans Bryggeri
Grans Bryggeri er et 3. generasjon familiedrevet bryggeri i Sandefjord som ble etablert i 1899. Selskapet eies 50 % av familien Gran og 50 % av Reitangruppen. Grans Bryggeri leverer drikkevarer til REMA 1000 med høy kvalitet til lave priser, og som er produsert på en ansvarlig måte. Av produkter finnes ulike varianter innen øl, brus, mineralvann, iste, FAB og energidrikk.

H
Hansa Borg Bryggerier
Hansa Borg Bryggerier er Norges største norskeide bryggeri- og drikkevareaktør med i underkant av 400 ansatte. Vi er stolte over våre tre bryggerier med lange tradisjoner for kvalitetsprodukter; Christianssands Bryggeri, Borg Bryggerier og Hansa Bryggeri, og har til sammen over 400 års bryggerierfaring. Vi ønsker at alle forbrukere skal ha lyst og mulighet til å velge produkter fra vårt sortiment. Derfor er det viktig for oss å ha noe for enhver smak, også glutenfritt øl. Vi har tre ulike glutenfrie pilsnervarianter med alkoholstyrke på 4,2 %, og relanserte nå i februar Hansa Null, en alkoholfri pilsner, som nå også har blitt glutenfri.

Hatting
Det dufter ofte nybakt utenfor Hattings lokaler på Langhus sør for Oslo. Her lager vi de gode pølse- og hamburgerbrødene du får kjøpt i butikker over hele landet. Vi som jobber her er lidenskapelig opptatt av god bakst og brenner for å levere de beste produktene til deg. Vi har i dag ca. 130 ansatte i Norge og er en del av Lantmännen Unibake-konsernet, med ca. i alt 6000 ansatte fordelt på 24 ulike land.

Fordeler med lisensierte produkter:

Produkter testes årlig
Garantert glutenfritt
Trygt og enkelt for deg

Helios
Helios har omsatt økologiske matvarer helt siden 1969, og er dermed Norges eldste merkevare for økologisk mat. Helios har i dag Norges bredeste utvalg av økologisk og biodynamisk dyrket mat og drikke. Helios’ verdier er mer trendy enn noen gang, men dette er verdier de har representert i snart 50 år: Kvalitet, omtanke, trygghet og god smak.

K
Kinn Bryggeri
På Kinn Bryggeri lagar vi handverksøl i engelsk og belgisk stil basert på det reine vatnet frå Sagafjella. Gamle handverksteknikkar, som open gjæring og flaskemodning er viktige for oss. Ingen av våre øl blir pasteuriserte eller filtrerte, og alt blir produsert på våre to bryggeri i Florø. Du finn Kinn-øl overalt i Noreg, i tillegg til at vi eksporterer til ei rekke land. No håpar vi at du delar lidenskapen for gode smakar med oss på Kinn.

M
Marksets
Familien Markset startet sin glutenfrie produksjon med Markset’s Brødmix, et brød med mange helsegevinster, som er økologisk, fri for alle tilsetningsstoffer og har et meget lavt saltinnhold. Brødet selger blant annet veldig godt i Tyskland, under navnet Wunderbrød. Brødet fikk i 2017 en Eat Healthy-pris for det beste glutenfrie produktet i Tyskland. Markset har i tillegg utviklet Markset’s Brødmix med chia, Markset’s Supergrøt og Sportler Waffeln.

Macks Ølbryggeri
Verdens nordligste bryggeri, Macks Ølbryggeri, er en bærer av stolte tradisjoner og har brygget nordnorsk stolthet i over 140 år. Bryggeriet tilbyr tre produkter som er lisensiert glutenfrie; Isbjørn LITE, Mack LITE og Freeze Glutenfri.

Masalamagic
Masalamagic er en familiebedrift startet av Niru Kumra i 2003. Det begynte med kokebok og matkurs, deretter har det utviklet seg til kurs, reiser til India, catering, to kokebøker og matserien Nirus Masalamagic med 16 produkter. Vi er opptatt av ren mat, uten kunstige tilsetninger og konserveringsmidler, noe som gjelder matserien. Produktene i matserien er gluten- og melkefrie, utenom Nirus’ nan som er laget på hvetemel.

N
Naturlig Glutenfritt
Naturligglutenfritt.no er en nettbutikk som har utviklet egne bakeblandinger som er økologiske og glutenfrie under 5 ppm. Bakeblandingene er melkefrie, uten kunstige tilsetningsstoffer og med god bakeevne. Blandingene har et lavt saltinnhold og et forholdsvis høyt fiberinnhold. Naturlig Glutenfritt har et samarbeid med Den Gode Baker om en serie bakervarer som er basert på bakeblandingene fra Naturlig Glutenfritt.

Norgesmøllene
Norgesmøllene mener alle har rett på smakfulle og sunne bakervarer, uavhengig av om en har matallergier eller ikke. Det er derfor vi har utviklet vår nye serie glutenfrie melmikser: «Utrolig at det er glutenfritt». Vi fokuserer på å utvikle glutenfrie produkter med lavt salt- og sukkerinnhold, og mer fiber. Møllerens etterstreber å utvikle produkter som oppfyller kravene for Nøkkelhullsmerket, og bruker brødskala på aktuelle produkter slik at forbrukeren lettere kan se hvor grove produktene er.

R
REMA 1000
REMA 1000 Üten er vår egen serie med smakfulle kvalitetsprodukter for deg med matallergi eller intoleranse. Produktene er like gode, eller bedre, som alternativene med gluten og passer for hele familien.

Ringnes
Vi i Ringnes er stolte av å være først ute med å lisensiere glutenfritt øl i Norge (2012). Lanseringen av Ringnes Mørk Lite noen år etter viser at det er en etterspørsel i markedet etter glutenfritt øl som også er mer smaksrikt enn andre glutenfrie Lite-varianter. Vi jobber også med å øke distribusjonen av Ringnes Lite 0,33 flaske på barer og restauranter – så spør etter Ringnes Lite når du er ute.

S
Supernature
Supernature er markedsleder innen supermatkategorien i Norge og jobber for å tilby ren, sunn mat tilpasset en hektisk hverdag. Alt er rene ingredienser, uten kunstige tilsetningsstoffer, vi jobber med gode råvarer, de beste leverandørene og den beste kvaliteten, med ufravikelig mattrygghet.

Sørlandschips
Sørlandschips er Norges mest elskede chipsmerke og den som vokser mest. Vi brenner for å alltid lage den aller beste chipsen, i smaker som det norske folk elsker og etterspør. Ingen av våre chipsvarianter inneholder gluten, og vi jobber fortløpende med å oppdatere posene med lisensieringsmerket. Vi regner med å få unnagjort dette i løpet av 1-2 år etter hvert som vi endrer design.

T
Tangent
Vårt håndverksbakeri satser på rikholdig utvalg, høy kvalitet og god smak. Vi har produkter med høyt fiberinnhold og lavt gjærinnhold, produkter uten egg, melk og hvetestivelse, med fantastisk smak, utseende og konsistens. Målsettingen vår er å levere produkter du trenger i det daglige, og som er så nært opp til ordinært bakverk som overhodet mulig. Produktene følger internasjonale standarder for glutenfritt bakverk og alle våre produkter er lisensiert av NCF.

Om lisensiering av glutenfrie produkter

 • Dersom en norsk produsent ønsker å merke produktene sine med det glutenfrie merket, «crossed grain», må produktene lisensieres via NCF.
 • Ved lisensiering kreves det årlig godkjent dokumentasjon fra et eksternt laboratorium som har testet produktet og produksjonslinjen i henhold til the Association of European Coeliac Societies’ (AOECS) høye standard, som er basert på internasjonal standard.
 • Med lisenssystemet, som er felles for hele Europa, har AOECS som mål å fremme tydelig merking og trygghet hos forbruker samt øke antall produkter merket med symbolet.
 • I tillegg til symbolet, merkes produkter med et unikt lisensnummer (under symbolet).
Produsenter som ikke lisensierer produktene, men som markedsfører produkter som glutenfritt, må forholde seg til samme internasjonale standard, og ved forespørsel vise til dokumentasjon som bekrefter godkjente glutenanalyser.

REPORTASJER
Glutenfri globetrotter
Tormod Huseby er psykiater, forfatter og globetrotter. Til tross for sin relativt nye diagnose har han fortsatt å reise til eksotiske steder. Det har ikke alltid gått like bra, men eventyrlysten har han fortsatt.
Tekst: Tone Amundsen Nyvold
Foto: Tove K. Breistein
Tormod Huseby opplevde å bli syk under arbeidet med den siste boken hans, Alene naken. Han fikk etter hvert konstatert diagnosen cøliaki.

F ørste gang jeg så Tormod Huseby var i en mørk kjeller i Oslo i sentrum. Han satt på scenen og skulle snakke om sin siste bok «Alene naken». Boken handler riktignok ikke om nakenhet, men derimot om vanskelige og skambelagte følelser de fleste av oss møter gjennom livet. Og som han gjennom sitt virke som psykiater, vet mer om enn de fleste.

Det var nettopp under arbeidet med denne boken at han opplevde å bli syk. Det var stressende å bli ferdig med boken ved siden av full jobb som psykiater, og han fikk et utbrudd av ulcerøs kolitt, som ellers ikke hadde plaget ham på over ti år. Men det var noe som var annerledes denne gangen, og Huseby fikk etter hvert mistanke om at han i tillegg kunne ha utviklet cøliaki.

Fant sin egen diagnose
– Jeg leste en bok av Sofie Hexeberg som også er lege, og hun skrev om en kvinne som hadde ulcerøs kolitt med store mageproblemer, omtrent som meg. Det viste seg at denne kvinnen hadde cøliaki i tillegg, og at hun ble helt frisk på glutenfri kost.

– Jeg gikk da til min lege og spurte om jeg også kunne ha cøliaki, men det syntes han var lite sannsynlig, forteller Tormod Huseby.

Til tross for legens skepsis, fikk Huseby likevel tatt en blodprøve og fikk deretter henvisning til gastroskopi.

– Da hadde jeg en subtotal totteatrofi, så det var en klar cøliakidiagnose. Jeg begynte da på glutenfri kost, og ble raskt bedre.

Spiser sunnere
– Tror du at du har hatt cøliaki lenge?

– Ja, jeg tror det. Broren min, som er fem år eldre enn meg, fikk også diagnosen kort tid etter.

– Hvordan taklet du å få cøliaki?

– Alle har en eller annen diagnose. Å ha cøliaki er ikke det verste. Jeg synes det går greit i hverdagen, men jeg savner skikkelig godt brød. Og da jeg var i Afrika drakk alle øl, da savnet jeg det!

– En positiv følge av sykdommen er at jeg har begynt å spise mye sunnere. Før spiste jeg nesten aldri salat, men nå spiser jeg salat til lunsj hver dag.

Kropp og psyke
Det er viktig å tenke på kropp og psyke i sammenheng, mener Tormod Huseby. Noe av det første han gjør når han får nye pasienter i sin psykiatripraksis, er å henvise dem til blodprøve for å sjekke at det ikke er noe fysisk som fører til de psykiske plagene.

– Lavt stoffskifte kan for eksempel føre til depresjon, sier han. Som lege og psykiater interesser han seg for forskning om psykiatri og ernæring.

– Det er jo slik at tarmen er en slags «liten hjerne» som kan påvirke psyken. Hvis tarmen er ute av balanse, så påvirker det også resten av mennesket. Det er jo egentlig helt logisk, sier Tormod Huseby.

Globetrotter
Han har selv kjent dette på kroppen. På en reise til Burma tok han probiotika forebyggende mot reisemage, men oppdaget en uventet positiv reaksjon.

– Da jeg begynte med probiotika forsvant samtidig de siste magesmertene jeg fortsatt slet med etter cøliakidiagnosen. Det er mulig at jeg ville blitt frisk uansett, men jeg har fortsatt etterpå fordi jeg følte at det var det som hjalp for meg. Jeg tenker at det kan være bra å fortsette med probiotika med tanke på at jeg også har ulcerøs kolitt. Og det merkelige er at psoriasisen som jeg har slitt med i mange år, også er blitt helt borte, forteller Tormod Huseby.

Han er glad i å reise, og gjerne utenfor allfarvei. Han har vært i 90 land, og bare det siste året har han vært i blant annet Namibia, Botswana, Laos og Sri Lanka. Han har utforsket land som Rwanda og undervist psykiatere i Nord- Korea. Han har fått venner i Aserbajdsjan, og på ønskelisten nå står landene som den gamle Silkeveien i sin tid krysset gjennom i Sentral-Asia.

Glutenfritt en utfordring
– Jeg gir meg ikke med reising, men jeg kjenner mer på risikoen nå enn tidligere, erkjenner Tormod Huseby.

I fjor høst opplevde han at det ikke var noe glutenfri mat å få på tre av flyene på vei til Namibia. Det var en lang reise uten mat, og det ødela noe av opplevelsen. Den siste flyturen fra Johannesburg til Victoria Falls var det heldigvis en flyvertinne som ordnet opp og hentet mat fra business class.

– Når jeg har cøliaki så må jeg akseptere at jeg ikke kan ta sjanser. Før jeg fikk diagnosen ble jeg ikke syk av glutenholdig mat, men det gjør jeg nå. Og jeg har møtt noen ufaglærte på restauranter som ikke vet hva glutenfritt vil si, så jeg har blitt syk noen ganger.

– Det er mye mat med saus, og det tør jeg ikke spise, for jeg vet ikke hva som er i det. Og jeg er blitt mer vár for kryssreaksjoner.

– Det er jo litt stigmatiserende å alltid måtte spørre på restauranten, og føle at man er til bry. Men det er god trening i å utsette seg for slik ufrivillig disponering av sårbarhet, sier psykiateren. – Og det er noe man venner seg til.

P.I.S.K
Vinterleir 2018
Nye vennskap
og gode minner
Side 32
Lederen
Nytt år, nye
muligheter!
Side 29


Oppskrifter
Søtt og salt til
påskekosen
Side 31
LEDER
P.I.S.K
LEDER

Nytt år, nye muligheter !

I oktober holdt NCFU landsmøte i Stavanger hvor jeg fikk æren av å bli valgt til leder for organisasjonen. Det er jeg svært takknemlig for, og vil bruke det neste året på å vise meg tilliten verdig.

Årsskiftet konstaterer avslutningen for Sondre Berg Kristensen som går av etter ett år som leder og et tiår i organisasjonen.

Sondre fortjener en enorm takk for arbeidet han gjennom fem år i sentralstyret har gjort for NCFU. Som leder har han drevet styret utmerket og vist en svært god evne til å realisere potensialet til resten av styremedlemmene. Vi har hatt gleden av å jobbe med en svært dyktig person med evnen til å skape et godt miljø for hele organisasjonen. Samtidig vil jeg takke Ada Amalie Abrahamsen og Line Sofie Røren Eide som avslutter sine verv som henholdsvis nestleder og styremedlem. Det er store sko å fylle, men vi har blitt gitt et veldig godt utgangspunkt.

Vi har kommet godt i gang med å gjennomføre de målene landsmøtet vedtok at vi skulle jobbe mot i 2018, og jeg gleder meg til å fullføre dette sammen med det nye styret. Vinterleien ble i januar avholdt på Geilo med stor suksess og fornøyde deltakere. Videre skal vi jobbe aktivt med å styrke lokallagene våre og med det skape et bedre lokalt tilbud til våre medlemmer. På høsten 2017 utdannet vi våre egne bakeledere i samarbeid med NCF. Vi har et mål om å bruke den nye kompetansen til å øke kunnskapen til ungdom med cøliaki gjennom tilbud om regional kursing. Dette er noe vi er veldig spente på og har store forhåpninger til.

I året som kommer skal vi foreta en del av de samme aktivitetene vi gjennomførte i 2017 samtidig som vi jobber aktivt med å videreutvikle arbeidet. Planene for arrangementet «Helg for 20-30» er noe vi er veldig stolt av. Jeg synes det er viktig å gi et tilbud til alle aldersgrupper i organisasjonen, og dette er et tilbud som treffer en demografi vi ellers har hatt en tendens til å savne. Vi har som alltid mye å ta tak i som organisasjon, og skal begi oss av gårde på utfordringen med Positivitet, Initiativrikhet, Selvsikkerhet og Kunnskapsrikhet.

Vi ser frem til et veldig spennende og bra år for NCFU – og jeg vil benytte anledningen til å takke for støtten!

Andreas Teigland,
Leder, NCFUSENTRALSTYRET
Ida Kristine
Kjølberg
Nestleder
Selina Fredrikke
Olufsen
Styremedlem
Johannes
Sæle
Styremedlem
Eirin
Adriane
Styremedlem
Stine
Bostrøm
Styremedlem

SEKRETARIATET
Magnus
J. Delsett
Organisasjons-
konsulent
Ola Solberg
Christoffersen
Informasjons-
konsulent
Stian Taraldset
Økonomi- og
administrasjons-
konsulent

Følg oss på Facebook:
NCFU – Norsk cøliakiforenings ungdom.

VALGKOMITÉ
Elise Haug Olsen
Herman Horgen
Christina Gonsholt


AKTUELT
P.I.S.K
AKTUELT
Coeliac Youth of Europe

I september ble den årlige konferansen for Coeliac Youth of Europe (CYE) avholdt i Beograd, Serbia.

CYE er en paraplyorganisasjon for europeiske cøliakiforeninger som jobber for å bedre forholdene for ungdom med cøliaki i Europa. Her var deltakere fra mange europeiske land samlet for å jobbe for nettopp dette, samt planlegge hva som skal skje i organisasjonen fremover. Konferansen var både lærerik og spennende med workshops og foredrag, og det var veldig gøy å høre om hvordan de ulike foreningene jobber i sine land. Vi snakket også om den europeiske sommerleiren som vil ta plass i Nederland, og avgjorde at sommerleiren neste år vil bli i selveste Paris. Det er bare å glede seg!

Serbia viste seg også fra sin beste side med sol og 30 grader. Vi fikk guidet omvisning i Beograd, og fikk til og med privat møte med den serbiske kronprinsfamilien samt omvisning på det kongelige palass.

Lik CYE Coeliac Youth of Europe på Facebook for å følge med på hva som skjer rundt om i Europa, og gå inn på cyeweb.eu for å lese mer om hva CYE jobber med. Der finner du også den nyeste utgaven av Beat the Wheat som blant annet inneholder en artikkel om NCFUs vinterleir!

«Vi fikk til og med privat møte med den serbiske kronprinsfamilien samt omvisning på det kongelige palass.»

Ansvarlig for ungdomssidene

Har du tips eller forslag til hvordan P.I.S.K. kan bli enda bedre?

Da kan du ta kontakt med oss i redaksjonen! Kanskje du sitter med en god oppskrift du vil dele, eller har du vært ute og besøkt steder som er gode på glutenfri mat? Har du en liten skrivespire i magen, og kunne tenkt deg å bli med i redaksjonen? Ikke nøl med å ta kontakt!

Vennlig hilsen redaksjonen
Eirin Adriane (eirin@ncfu.no)
Hanne
Rebecca

Vintertreff i Hordaland

Lørdag 20. januar var NCFU Hordaland på vintertreff i Bergen.

Vi gikk på skøyter i ishallen på Vestkanten Storsenter, Iskanten. Her var det god stemning! Vi gikk på skøyter en god stund før vi dro videre på Peppes Pizza for å spise. Vi var totalt syv stykker, og håper å se mange flere på vårt neste treff, som blir i løpet av mars/april.

MAT
P.I.S.K
MAT
Søtt og salt
til påskekosen
Foto: Eirin Adriane Jørgensen

Grove rundstykker
Du trenger:
 • 180 gram Toro grov
 • 135 gram havregryn
 • 1 pk tørrgjær
 • 1 boks Kesam
 • 1 ½ Kesam-boks med lunkent vann
 • 100 gram solsikkekjerner
 • Ca. 440 gram Semper teff og bokhvete (eller Semper mix)
Slik gjør du:
Denne oppskrifta kan fint lages både for hånd eller i maskin.
 • Start med å blande Toro grov, havregryn, solsikkekjerner, og gjær i en bakebolle.
 • Tilsett Kesam, og bruk Kesam-boksen til å måle opp ca. 1 ½ boks med lunkent vann.
 • Bland dette godt sammen og tilsett Semper til en passelig deig. Deigen skal være noe klissete, så ikke tilsett for mye mel.
 • La deigen heve i 30-45 minutter.
 • Sett ovnen på 220 grader. Ha litt mel på benken og elt deigen litt sammen. Form deigen til små rundstykker. Det kan være greit å bruke engangshansker og/eller litt matolje for lettere håndtering av deigen.
 • Rundstykkene stekes midt i ovnen i ca. 15 minutter.

Foto: Eirin Adriane Jørgensen

Opp-ned-kake
Opp-ned-kake er en sukkerbrødlignende kake med kakao i, vaniljekrem i midten og en topp med deilige karamelliserte hasselnøtter! «Hemmeligheten» er å legge hasselnøttene på bunnen sammen med masse smør og sukker og snu kaken rundt når den er ferdig.

Overraskelsen med grovt hakket sjokolade i midten gjør at dette virkelig kommer til å bli en slager på kakebordet.

Du trenger:
 • 3 egg
 • 3 dl sukker
 • 1 dl varmt vann
 • 3 dl Toro kakemiks
 • 1 1/2 ts bakepulver
 • 1 ss kakao
 • 4 ts blå Certo (xanthangummi)
 • 100 gram hasselnøttkjerner
 • Ca. 75 g smør (med salt)
 • Ca. 1/2 dl sukker
 • 1 pk vaniljesaus uten koking
 • 2 1/2 dl melk
 • 1 1/2 dl kremfløte
 • 100 g lys kokesjokolade
Slik gjør du:
 • Ha bakepapir i rundformen (24 cm) og smør den med et tykt lag smør. Ha smør på til bakepapiret ikke lenger syntes gjennom smøret, ca. 75 gram.
 • Hakk hasselnøttene, og strø de i formen. Strø sukker over.
 • Ha egg og sukker i en kjøkkenmaskin og pisk i ca. 5 minutter til eggedosis.
 • Bland mel, bakepulver, kakao og Certo i en skål.
 • Ha i det varme vannet og sikt deretter blandingen i eggedosisen og vend godt inn.
 • Hell røren i kakeformen og stek på 180 grader i 40 minutter på nederste rille.
Mens du venter på at kaken skal avkjøle seg, lager du vaniljekremen og hakker sjokoladen.

 • Bland vaniljesauspulveret med 2 1/2 dl melk (altså ikke følg oppskriften på pakken).
 • La det stå kaldt i kjøleskapet i 10-15 minutter.
 • Pisk 1 1/2 dl kremfløte og bland i vaniljekremen.
 • Hakk sjokolade i grove biter.
 • Del den avkjølte kaken i to og legg toppen på bunnen.
 • Legg på vaniljekrem og strø over sjokoladen. Legg vaniljekremen sånn at det er en kant på 1/2-1 cm. Da unngår du at det tyter masse krem ut når du legger på toppen.
 • Legg bunnen på toppen med hasselnøttene opp!

«Tips!
Server gjerne
sammen med
en kule is.»
Foto: Eirin Adriane Jørgensen

Påskevafler
I disse påsketider er det gøy å gjøre noe litt ekstra med vaflene, hva med litt appelsin og sjokolade i vaffelrøra?

Du trenger:
Ca. 7-8 vafler

 • 3 egg
 • Tre toppede spiseskjeer sukker
 • Mel (jeg bruker Semper mix)
 • Melk
 • Smeltet smør
 • 1 appelsin
 • 100 g kokesjokolade
Slik gjør du:
 • Begynn med eggene og sukkeret. Pisk sammen og ha i mel til det blir som en tykk grøt du nesten ikke klarer å røre i med vispen.
 • Spe på med litt melk til du får en glatt og fin røre uten klumper. Husk! Ikke spe på for mye melk på dette punktet, da blir røren for tynn når du har i appelsinsaften.
 • Smelt smør og ha i røren.
 • Riv skallet av en appelsin, press saften i en skål og hakk opp sjokoladen i biter.
 • Sil appelsinsaften og ha saften og sjokoladen i røren.
 • Spe på med litt melk hvis røren er for tykk.
 • Stekes i vaffeljern til de har en gylden og fin overflate.
ARRANGEMENT
P.I.S.K
ARRANGEMENT

Vinterleir 2018
Nye vennskap og gode minner

Nok en gang ble året sparket i gang på best tenkelig vis – med NCFUs vinterleir!


I år tok 45 flotte leirdeltakere turen til Geilo. Her bodde vi på en fantastisk fin hytte med innendørs basseng, boblebad og badstue. Torsdagen kom deltakerne til dekket bord i det de ankom hytta, og det var en sulten gjeng som spiste seg mette på taco før vi hadde kleinerunden og speed dating for å bli bedre kjent.

Fredag og lørdag dro vi ut for å kose oss i det vakre vinterværet. De aller fleste tilbragte dagen i slalombakken med sol og perfekt føre. Noen dro også ut på tur med langrennsski og akebrett, selvfølgelig med sjokolade og kakao i sekken. Fredagens middag var nydelig laksepakke med ris og salat, mens vi på lørdag fikk servert en fantastisk treretters under festmiddagen. Som alltid ble det noen sene kvelder og trøtte tryner på morgenen, men stemningen var på topp fra morgen til kveld. Vi hadde også konkurranser både innendørs og utendørs, og med konkurranseinstinktet på topp var det flere som fikk eggedosis over hodet og trosset kulda for å ake raskest.

Vi spiste også gode kaker og masse digg snacks. Helgen bød på mange nye vennskap og gode minner. Vi håper alle hadde en fantastisk fin vinterleir.

Sees igjen på sommerleiren!

Tre på leir:

Spørsmål:
 1. Hvorfor dro du på vinterleir?
 2. Hva var det gøyeste på leiren?
 3. Kommer du tilbake neste år?
Lena Alexandra Johansen
 1. Jeg dro på vinterleir først og fremst fordi jeg ville møte folkene igjen, men den gode maten er absolutt ett pluss
 2. Det er mye å velge mellom, men på denne leiren hadde vi tilgang på basseng, så det gøyeste må vel være badingen!
 3. Selvfølgelig!
William Røkholt
 1. Jeg dro på vinterleiren fordi jeg ville prøve noe nytt og treffe nye folk. Det virket også som om det var en spennende tur, og man fikk møte mennesker med samme type behov som seg selv. Det er alltid godt å vite at man ikke er alene.
 2. Det morsomste på leiren var å kjøre ski, men også at det var utrolig mye å velge mellom. Bading, ski og mange aktiviteter gjorde det veldig underholdene.
 3. Jeg kommer tilbake neste år!
«Det er alltid godt å vite at man ikke er alene.»
Eirin Vikan
 1. Æ dro på vinterleir fordi etter æ har vært på leir tiliar så får man så gode venna, så æ dro på leir fer å møt dæm igjæn – og så fer å få nån daga med kos og aktiviteta og litt bort fra hverdagen.
 2. Det morsomste på leir va det sosiale på kveldan, når vi sitt i sofaen og snakke mens vi høre på musikk og får servert snacks, det e kjempe kos.
 3. Jaaaa, æ kjæm tebake neste år, heilt klart.
NCF
NCF
Neste utgave av glutenFRI:
 • Vi frister med deilig tilbehør til sommerens grillmat.
 • Ut på tur: Hvilken type mat kan man ha med seg til andre land?
 • Vi tester glutenfrie melmixer.
 • Den glutenfrie handlekurven – hvordan er utvalget i de ulike butikkene?
 • Anbefalt kosthold til deg med dobbeltdiagnosen cøliaki og diabetes type 1.
Norsk cøliakiforening
Norsk cøliakiforening (NCF) ble stiftet i 1974, og er en interesseorganisasjon med over 10 000 medlemmer. NCF har aktive fylkeslag over hele landet. Organisasjonens formål er på landsbasis å ivareta personer med glutenintoleranse sine interesser i samfunnet.
Landsmøtet

Består av valgte delegater, avholdes annethvert år, og er foreningens øverste organ.

Sentralstyret

Velges av landsmøtet og er foreningens utøvende myndighet mellom landsmøtene.

Leder:

Asbjørn Jørgensen

Nestleder:

Laila Vigsø

Styremedlemmer:

Tarald Hole
Sigmund Svendsen
Anne-Britt Dragland
Torill Aamodt
Bjørn Korsmo

Norsk cøliakiforenings
ungdom (NCFU)

Fristilt datterorganisasjon av NCF for alle medlemmer i alderen 15-26 år.

Komiteer og råd

Valgkomité
Kontrollkomité
Fagråd
Ernæringsråd

Forskningsfondet
for cøliaki

Fondet er en egen, selvstendig juridisk person, og har som formål å fremme forskning om cøliaki innen den medisinske, ernæringsmessige eller sosiale sektor. Gaver til fondet kan settes inn på kontonr.: 7032 66 08430

NCF er medlem av

Association of European Coeliac Societies (AOECS)
Frivillighet Norge
Hovedorganisasjonen Virke

Innmelding i NCF

NCF er en forening for personer med glutenintoleranse, for alle berørte og de som ønsker å støtte oss. Du kan melde deg inn i NCF via våre hjemmesider, ncf.no, eller du kan ringe eller sende e-post. Du blir automatisk medlem av fylkeslaget der du bor. Medlemmer i alderen 15-26 år er medlem av NCFU.

Medlemsfordeler

Bli medlem i NCF fordi:
Du får omfattende og oppdatert informasjon

 • Velkomstpakke som nytt medlem
 • Kontakt med likeperson om du ønsker det
 • Medlemsbladet glutenFRI fire ganger i året
 • Nyhetsbrev via e-post fire ganger i året
 • Tilgang til Min side

Du kan delta på arrangementer i fylkeslag over hele landet

 • Redusert pris på bakekurs
 • Medlemsmøter
 • Foredrag med blant annet leger og ernæringsfysiologer

Og du får

 • Egne tilbud til reduserte priser fra interessante aktører
 • Mulighet til å utvide egen kunnskap ved å engasjere deg som bakeleder, likeperson eller styremedlem

Om NCFs arbeid

 • Medlemsblad, internettsider og informasjonsmateriell
 • Cøliakiuka med felles tema over hele landet
 • Forskning: prosjekter via Stiftelsen Helse og Rehabilitering og drift av Forskningsfondet for cøliaki
 • Kontakt med helsepersonell
 • Kontakt med produsenter, importører og forhandlere av næringsmidler
 • Kontakt med Mattilsynet
 • Informasjon til spisesteder
 • Arrangerer lokale medlemsmøter, sammenkomster og kurs
 • Drift av Den glutenfrie bakeskolen, som holder kurs over hele landet vår og høst
 • Gaver til drift av Norsk cøliakiforening er skattefrie etter bestemte regler, og kan betales til kontonr.: 3705 03 95376

NCFs kontor

Besøksadresse:
Øvre Vollgate 11, Oslo
Postadresse:
Postboks 351-Sentrum, 0101 Oslo
post@ncf.no

Ansatte:

Generalsekretær:
Knut H. Peterson
958 25 660/knut.peterson@ncf.no
Informasjonskonsulent / redaktør:
Nina Sævik
976 13 479/nina.saevik@ncf.no
Rådgiver ernæring:
Lise Friis Pedersen
934 20 292/lise.pedersen@ncf.no
Prosjektleder:
Anette Årsland
975 02 294/anette.aarsland@ncf.no
Organisasjonskonsulent:
Ruth Sandring
924 12 029/ruth.sandring@ncf.no
Kommunikasjonskonsulent:
Kristin T. Stenerud
988 70 413/kristin.stenerud@ncf.no
Prosjektleder Eksterne Kurs
Hilde Marie L. Gravdal
980 36 633/hilde.gravdal@ncf.no
Økonomi- og administrasjonskonsulent:
Mona E. Lindholm
450 22 189/mona.lindholm@ncf.no
Salgs- og markedskonsulent
Lars André Johnsrud
908 68 043/lars.johnsrud@ncf.no

Fylkessekretær Tone Nyvold
402 10 538/tone.nyvold@ ncf.no.

For fylkeslagenes kontaktdetaljer,
http://se www.ncf.no.
Organisasjonskonsulent NCFU:
Magnus J. Delsett
magnus@nfcu.no/post@ncfu.no
Økonomi- og
administrasjonskonsulent NCFU:

Eirik Gran, eirik@ncfu.no
Informasjonskonsulent NCFU:
Ola Solberg Christoffersen
ola@ncfu.no